Foto: wikimedia.org

VSZ zakázalo informovat o obvinění České pošty

Na případ obvinění největší firmy v Česku – České pošty – uvalilo Vrchní státní zastupitelství v Praze nejpřísnější možné embargo. Ačkoli je informace od rána veřejná, po České justici o rozšíření stíhání kvůli stavebním zakázkám informovala během dopoledne i další média, VSZ zakázalo ministerstvu vnitra její zveřejnění a poskytování.

Doslova: „Ministerstvo vnitra bylo vyrozuměno Vrchním státním zastupitelstvím v Praze dle § 30 odst. 1 zákona č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim, o tom, že na informace o trestním stíhání České pošty, s. p. se vztahuje zákaz zveřejnění dle trestního řádu a že tyto informace nesmí Ministerstvo vnitra dále nikomu poskytnout,“ uvádí se v odpovědi, kterou do ministerstva jako zřizovatele obdržela Česká justice od vedoucího tiskového odboru MV Pavla Nováka.

Původní informaci České justice mezitím potvrdila i mluvčí státního podniku Marta Selicharová. „Můžeme potvrdit, že Česká pošta obdržela sdělení obvinění podle zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, a to v souvislosti s policií šetřeným případem bývalých zaměstnanců. Pošta je jako doposud připravena poskytovat policii při vyšetřování maximální součinnost. Trestní stíhání nemá v tuto chvíli do činnosti státního podniku žádné dopady,“ uvedla mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Česká justice se dotazovala na okolnosti obvinění i vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Ta ale coby mluvčí svého úřadu nechala dotazy bez reakce.

-rm-