Napadený řecký novinář Kostas Onisenko. Foto: IFJ

Novinářům na Krymu jde o život i o kamery, varuje IFJ

Novinářům na Krymu jde o život, jsou nežádoucí na rozdíl od jejich kamer a fotoaparátů, a je zcela jedno, ze které jsou země. Vyplývá to z aktuální zprávy Mezinárodní federace novinářů (IFJ), kde se scházejí informace o násilí proti novinářům. Podle zprávy neidentifikované osoby napadají novináře, mávají proti nim zbraněmi a kradou jim kamery.

Podle zprávy Federace byl minulý týden 5. března 2014  napaden novinář z News of the Week Crimea, když natáčel pokojnou demonstraci skupiny žen v Simferopolu, den poté byla zastrašována novinářka z Kerch.fm při návštěvě hraničního trajektu.

Při dalším incidentu byl napaden bulharský novinář na volné noze s asistentem, když filmovali maskované muže, jak stěhují zařízení z televizní společnosti. Jednomu z Bulharů byla přiložena pistole k hlavě a bylo jim odebráno jejich vybavení.

V poslední hlášené události zaútočili ozbrojení muži v civilním oblečení na  řecké novináře před vojenským zařízením v Sevastopolu, zmlátili je, ukradli jim identifikační doklady a vybavení, nahlásila Unie athénských deníků.

Jeden z Řeků, novinář Kostas Onisenko (na fotografii IFJ), má pomlácenou hlavu a zlomený nos.

V reakci na situaci svolává Mezinárodní federace novinářů zástupce novinářů z Ruska a z Ukrajiny k poradě, jak mohou novinářské organizace z obou zemí pomoci  k výkonu profesionální, etické a bezpečné žurnalistiky zahraničních kolegů.

Irena Válová