Roman Houska byl zastřelen 18. listopadu 2013. Reprofoto: ČT

Policie obvinila údajného vraha Romana Housky

Jediná loňská neobjasněná vražda v Ústeckém kraji je údajně už objasněna. Je to zároveň ta z pohledu policie nejprestižnější – v cele je údajný vrah politického podnikatele a zákulisního hráče ČSSD Romana Housky.

Informaci o zadržení údajného vraha přinesl na svých stránkách regionální Deník. Později ji potvrdilo i krajské ředitelství policie. „Ve středu zadrželi kriminalisté Krajského ředitelství Ústeckého kraje muže, který je podezřelý ze spáchání zločinu vraždy pana Romana Housky, k níž došlo 18. 11. 2013. Zadržený muž byl ve čtvrtek 13. 3. 2014 v dopoledních hodinách obviněn ze zločinu vraždy podle § 140/1 trestního zákoníku. Státnímu zástupci bude podán podnět k návrhu na uvalení vazby,“ uvedla mluvčí Šárka Poláčková.

Blíž se policie k případu vyjádří v pátek dopoledne na tiskové konferenci.

Podle informací České justice byl za činem čistě osobní motiv. Nepotvrdily se tak politicko-podnikatelské vyšetřovací verze, podle nichž mohly stát v pozadí věci spojené s hazardním byznysem, půjčování peněz nebo spory o nevyplacené provize z přidělování evropských dotací.

Housku zastřelil několika ranami neznámý pachatel loni 18. listopadu u vily v Chomutově, kde žil s bývalou hejtmankou a současnou náměstkyní hejtmana Janou Vaňhovou (ČSSD). Jeho tělo našel podnikatel, spoluvlastník stavební společnosti RRR s.r.o. Vlastimil Rindoš, který měl s Houskou domluvenou schůzku. Houska byl v Ústeckém kraji vnímán jako kontroverzní člověk, čelil i podezření z úplatkářství.

Právě na spojení Housky s firmou RRR se kriminalisté při vyšetřování zaměřili. Houska totiž zemřel jako relativně chudý člověk. Na účtech neměl závratné částky a policie nenašla ani jiný cenný hmotný majetek. Policie je přesvědčena, že jeho majetek byl dokonale zastřen a prověřovala v této souvislosti například to, zda Houska nebyl skrytým majitelem firmy RRR, která získávala na severu Čech významné stavební zakázky.

Dosud nezveřejněnou informací je i fakt, že Rindoš nevyčkal na místě vraždy na příjezd policie, ale přesunul se do nedaleké restaurace. Tam si ho později policisté vyzvedli u piva.

-rm-