Robert Šlachta s Ivo Ištvanem na slavné tiskové konferenci Foto: archiv Repro: ČT

Policie zahájila výslechy ve věci jmenování Lenky Bradáčové

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu se pustili po další lince údajného ovlivňování výběru postů ve státní správě. Zahájili výslechy ve věci jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze. Zatímco v kauze tzv. trafik pro exposlance Tluchoře, Fuksu a Šnajdra je zajímají zákulisní dohody, které jim měly posty ve státem kontrolovaných firmách zajistit, v případě kolem Bradáčové naopak zkoumají, kdo se jejímu jmenování pokoušel zabránit.

Dva důvěryhodné zdroje České justici potvrdily, že policisté z ÚOOZ v této věci zahájili výslechy, vedou úkony trestního řízení a věc probíhá za dozoru státního zástupce. Oficiálně se k tomu ale nikdo nechce znát.

„My poskytujeme informace ve fázi zahájení trestního stíhání konkrétních osob pro konkrétní trestnou činnost. Do té doby žádné informace neposkytujeme,“ řekl České justici mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. V podobném duchu se vyjádřil i vrchní olomoucký žalobce Ivo Ištvan. „Odpověď zní standardně. Totiž, že úkony, které provádíme v prověřování, nekomentujeme a ani nekomentuje, čeho se to prověřování konkrétně týká,“ řekl Ištvan.

Zbývají tedy fakta. A mezi ně patří to, že u výslechu už v této věci byl bývalý náměstek na ministerstvu spravedlnosti Daniel Volák (ODS). A že právě jeho se policie ptala, co ví o snahách zabránit jmenování Lenky Bradáčové na VSZ. „Celou tuhle kauzu nechávám úplně bez komentáře. Nevím, proč mě do téhle věci tahají, já s tím nemám vůbec nic společného,“ řekl Volák.

Zájem policie ale nepřímo potvrdila i sama Bradáčová v rozhovoru pro aktuální vydání týdeníku Týden. „To jsem se dozvěděla od policie, kdy jsem byla oficiálně dotazována na tuto skutečnost. Předtím jsem o tom nevěděla. Něco jiného jsou spekulace a domněnky a proti tomu stojící relevantní ověřitelné informace. Těch prvních byla a je spousta, ale pro naši práci by bylo nebezpečné se o ně opírat. My musíme vycházet z těch druhých,“ řekla na dotaz, zda ví o tom, že se podnikatel Ivo Rittig měl pokoušet jejímu jmenování zabránit.

O snahách jmenování ovlivnit mluvil v létě roku 2012 i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který po odvolání stranického kolegy Jiřího Pospíšila Bradáčovou na VSZ instaloval. Návrh na jmenování Bradáčové byl podle Blažka podán až 3. 7., tedy v den jeho nástupu do funkce ministra. Do té doby byl prý v rukou Pospíšilova náměstka Filipa Melzera. „Tento úředník ten návrh schovával v zásadě až do 3. července, tedy až do doby mého nastoupení do úřadu, kdy z důvodů, které teprve budou předmětem interního vyšetřování, byl návrh hodinu před tím, než jsem byl jmenován, teprve podán v podatelně,“ prohlásil tehdy Blažek. Dodal, že hrozí podezření z trestné činnosti.

Jiří Pospíšil manipulaci s návrhem odmítl. „Můžu říct jednu věc: 21. června, několik dní před mým odvoláním, ten návrh oficiálně převzal můj náměstek Melzer, který to měl na starosti. Já jsem o tom byl informován,“ uvedl tehdy. V té době se objevily spekulace, že smyslem zatajení existence návrhu bylo ukrýt ho před zraky tehdejšího premiéra Petra Nečase.

Robert Malecký