Ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Foto: Mediafax

Ředitel NPC: Kdo vstupuje do nelegálního jednání, musí počítat s dopadem zákona

Směšování pěstování konopí v rozporu se zákonem a jeho léčebného využití jsou dvě naprosto odlišné věci, které spolu nemají vůbec nic společného. Takový názor zastává šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Nález Ústavního soudu, který potvrdil tresty pro dva bývalé provozovatele growshopu v Lomnici nad Popelkou, vítá.

Growshopy fungovaly léta a nikomu, tedy ani policii, příliš nevadily. Proč ta náhlá změna?

Ono to není úplně pravda, že by to nikomu nevadilo i v minulosti. Jak kde a jak kdy. My jsme cítili v mnoha ohledech, že tam, kde dochází k návodnému jednání zejména v kontextu internetové podpory, že ty věci jsou na hranici zákona. Tam, kde se policie ty informace dozvěděla, prověřila je a zkonstatovala, že se jedná o porušení zákona, tak tam konala.

Může za razii proti prodejcům potřeb pro pěstění rozsudek nad dvěma muži ze Semilska?

Semily jsou toho jasným důkazem. My od začátku říkáme, že právě ten rozsudek v semilské věci, zejména ta argumentace, se stala základem pro právní úvahu nebo pro tu právní konstrukci, která vyústila v synchronizovaný zákrok na podzim minulého roku.

Nyní se potřeby tedy dají sehnat odděleně. Část koupíte v obchodě a zbytek na internetu od té stejné firmy. Není to v podstatě to samé?

Není to to samé. Je to stejné jako třebas s komponenty pro výrobu pervitinu. To si dojdete do specializované prodejny pro laboratorní sklo, pak si v hobby marketu koupíte další dvě chemikálie, pak půjdete do chemických potřeb a tam si koupíte další čtyři a ten pervitin uvaříte. Ovšem, když přijdete do prodejny s laboratorním sklem, a tam vám poradí kterak pervitin uvařit, tak je policie bude stíhat úplně stejně, podle stejného paragrafu. Takže to oddělování jednotlivých komponent samo o sobě není spásné. Ve chvíli, kdy budete prodávat semena, která nejsou v České republice regulována, ale budete k tomu doprovázet nějaké rady, případně popularizací účinků toho, co se z toho dá vypěstovat, tak opět bude dáno důvodné podezření, že se dopouštíte šíření toxikomanie. Společným jmenovatelem všech komponent je ta koncovka, a ta je v České republice protiprávní. To znamená, že pěstování konopí specifických charakteristik je protiprávní. Já úplně té konstrukci rozdělování těch komponent nerozumím, protože to není podstatou věci.

Advokát odsouzených majitelů growshopu argumentoval mimo jiné tím, že by si nemocní lidé mohli vypěstovat léčivou marihuanu, a z ní si udělat mast.

Tady je potřeba si říct, jak je postaven zákon. Ten je postaven tak, že toto jednání zakazuje. Každý, kdo vstupuje do nelegálního jednání v normálním státě by měl počítat s tím, že na něj může ten zákon dopadnout. Druhá část mého protiargumentu na toto rčení je, že plně nerozumím tomu, jak koresponduje s tím, že převážná část obhajoby byla postavena na tom, že se jedná o běžné pěstitelské pomůcky, které s pěstováním marihuany nesouvisí, a druhým dechem dodávají, že se tím omezí práva nějakých hypotetických pacientů. Obecně směšování nelegálního pěstování konopí v rozporu se zákonem a léčebného využití konopí jsou dvě naprosto odlišné věci, které spolu nemají vůbec nic společného. Zákon neříká, že ten co pěstuje za nějakým účelem, je netrestný. Zákon hovoří o tom, že je zakázáno pěstovat konkrétní druhy konopí. Nějaké to pěstuji si to pro sebe nebo na mast, to zákon nezná.

Zaregistrovali jste nějaký související pohyb na marihuanové scéně?

Co se týká nárůstu průmyslového pěstování konopí v České republice, tak ten trend registrujeme od roku 2007, kdy jsme začínali asi na dvanácti pěstírnách v celé republice. V loňském roce jsme skončili s bilancí 261 odhalených pěstíren, kde převažují pěstírny nad pět set rostlin a výš. Během těch let, které popisuji, se Česká republika stala soběstačnou v otázce marihuany a samozřejmě je velkým vývozcem marihuany do zahraničí.

Jak jste úspěšní v potírání velkopěstíren marihuany, které mají pod palcem cizojazyčné gangy?

Počet odhalených pěstíren nám narůstá geometrickou řadou, protože poptávka, jak v zahraničí, tak tuzemská je taková, že to pořád potencuje. Když se podívám na produkční schopnosti těch odhalovaných pěstíren, tak zhruba čtvrtina z nich je do padesáti rostlin a ten zbytek je padesát a dál a více než polovina je nad pět set rostlin. U těch pěstíren se to dá velmi dobře dopočítat. Pokud známe odhady spotřeby v České republice, které se pohybují mezi osmnácti a dvaceti tunami, tak produkční schopnost odhalených pěstíren a co bylo zabaveno, tak můžeme hovořit zhruba o jedné čtvrtině toho, co dokáže postihnout vymáhání práva.

-dph-