Bojovníci za nezávislost Benátska obviněni z terorismu

Italská policie pozatýkala  24 benátských separatistů a obvinila je z terorismu a rozvracení demokratického pořádku v souvislosti s bojem za nezávislost Benátek. Dalších 27 osob je vyslýcháno na prokuratuře.

Zátah přišel pouhý den poté, co benátští politici započali s formálními kroky směrem k získání nezávislosti Benátska na základě referenda o nezávislosti Benátek a obnovení Benátské republiky, avšak v rozporu s platnou italskou ústavou.

Aktivisté podle prokurátora plánovali násilnou kampaň s cílem získání nezávislosti Benátek a okolí, tzv. Benátska. Navrhovali odtržení Benátska od Itálie s použitím násilných metod, uvedl prokurátor Tommaso Buonanno.

Podle policie skupina plánovala protest na náměstí Sv. Marka v Benátkách s použitím buldozeru přeměněného v cosi podobného tanku. Jiný zdroj uvádí, že původním základem stroje měl být traktor. Vozidlo měl být umístěno na náměstí v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu od 3. května 2014.  Na policejním snímku je bojový vehikl Benátčanů, který policie už zkonfiskovala.

Mezi zadrženými je i bývalý poslanec a náměstek ministra zahraničí Franco Rochetta, který bojuje za nezávislost Benátska. Je zakladatelem Ligy Benátska – členské organizace  Ligy Severu.

Referendum o nezávislosti Benátek se konalo v březnu. Pro obnovení Benátské republiky hlasovalo 2,1 milionů voličů benátské oblasti z celkového počtu 2,36 milionu zúčastněných voličů. Čtvrt milionů lidí hlasovalo proti. Týden trvající  referendum o odtržení benátské oblasti od Itálie skončené v pátek 21. března 2014 nemá právní závaznost.

V Itálii existují pouze národní referenda.  Přesto organizátoři vyhlásili zrod Benátské republiky s tím, že budou usilovat o získání skutečné nezávislosti právní cestou. K Benátské republice se přihlásili místní podnikatelé, kteří vyhlásili vůli přestat platit daně byrokratickému a zkorumpovanému Římu a odevzdávat daně přímo Benátsku.

-ire-