Ministr školství Marcel Chládek na návštěvě výchovného ústavu v Králíkách, kde došlo před třemi týdny k napadení vychovatelů. Foto: MŠMT

Chládek: Učitelé by mohli mít statut chráněné osoby

Učitelé a vychovatelé by mohli mít statut chráněné osoby, chovanci, kteří by je napadli, by pak dostali mnohem přísnější tresty. S tímto návrhem dnes přišel ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) po dnešním jednání s řediteli výchovných ústavů.

Ředitele svolal kvůli nedávnému brutálnímu útoku chovanců na vychovatele ústavu v Králíkách. Ústavy také mají dostat víc peněz, ministr zvažuje i navýšení personálu.

Chládek se statutem chráněné osoby inspiroval na Slovensku, toto řešení by prý pro ochranu kantorů bylo vhodnější než statut veřejného činitele, jak původně zvažoval. „Není to tak lehce zneužitelné,“ vysvětlil. Novinka by si ale vyžádala i změny dalších zákonů.

„Když jsem navštívil některá ta zařízení, rázem jsem se ocitl ve filmu Requiem pro panenku,“ řekl dnes Chládek s odkazem na chatrný stav budov a vybavení. Chce proto ústavům přidat víc peněz, které by kromě vybavení měly jít i na školení vychovatelů.

Zvýšit by se měl i počet vychovatelů, nyní jsou na noční službě jen dva na 17 až 24 chovanců. Ústavům chce ministr poskytnout i lepší metodické vedení, aby věděly, jak postupovat třeba v případech útoků. Kvůli zlepšení podmínek výchovných ústavů vznikne na ministerstvu i pracovní skupina, ministr se chce s řediteli zařízení setkávat nejméně jednou za čtvrt roku.

Vloni ministerstvo školství přijalo 68 oznámení o útocích na pedagogy a vychovatele, 53 případů řeší policie. Letos je jich zatím 30. Před třemi týdny v Králíkách čtrnáctiletý mladík bodl vychovateli šroubovák do krku, minul tepnu o pár centimetrů, a s o rok starším kamarádem zkopali vychovatelku. Minulý týden se zase v Boleticích na Děčínsku pokusil utéct jeden z chovanců z tamního ústavu pro pachatele nejbrutálnějších činů.

-čtk-