Negativní důsledky vzniknou podle EK i pro vedení exekučního řízení a soudní exekutory Foto: archiv

Exekutorský vykonavatel není úřední osoba, rozhodl Nejvyšší soud

Exekutorský vykonavatel není úřední osoba. S konečnou platností o tom rozhodl Nejvyšší soud (NS) v případu muže, který vykonavatele napadl a vyslechl si podmíněný trest za násilí proti úřední osobě. Kauzou se musí po zásahu NS znovu zabývat Obvodní soud pro Prahu 10.

Při hodnocení statutu exekutorských vykonavatelů dosud existovaly dva konkurenční výklady. Například Nejvyšší státní zastupitelství ve vyjádření v dovolání trvalo na tom, že vykonavatelům náleží ochrana spjatá s postavením úřední osoby, stejně jako exekutorům, soudcům, žalobcům, policistům, poslancům nebo třeba lesní a rybářské stráži.

Podle NS je však nutné vycházet z doslovného znění trestního zákoníku, který vykonavatelům zvláštní ochranu nepřiznává. „Vykonavatele soudního exekutora není možno pokládat za úřední osobu,“ stojí v usnesení senátu s předsedou Ivo Kouřilem.

Vykonavatelé jsou zaměstnanci soudních exekutorů, jejichž jménem plní konkrétní úkoly. Například provádějí soupis majetku dlužníků, označují a zajišťují sepsané věci a prodávají je v dražbě. Vykonavatelé musejí splňovat několik zákonných podmínek, například bezúhonnost a středoškolské vzdělání. Skládají také kvalifikační zkoušku. Za škodu způsobenou vykonavatelem zodpovídá soudní exekutor.

V konkrétní rovině se NS zabýval případem muže, jenž v roce 2011 pěstí napadl vykonavatele, který chtěl prohlížet byt jeho přítelkyně. Způsobil mu drobná zranění v obličeji a blokádu krční páteře. Obvodní soud pro Prahu 10 za násilí proti úřední osobě vyměřil 30 měsíců vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Podle NS ale muž tento zločin spáchat nemohl, otázkou správné právní kvalifikace se proto musí znovu zabývat obvodní soud.

Soudci NS již neřešili další mužovy námitky, podle kterých vykonavatel postupoval nezákonným způsobem. Vynucoval si vstup do bytu, kde byl muž pouze na návštěvě a kde neměl žádné věci, což se také prokázalo po příjezdu policie. Navíc se vykonavatel údajně neprokázal pověřením k provedení exekuce.

-čtk-