Policejní prezident Tomáš Tuhý Foto: archiv Foto: archiv

Korupce a daně patří protikorupční policii, říká nový policejní prezident Tomáš Tuhý

Hranice mezi protikorupčním a protimafiánským útvarem by měla být ostřeji narýsovaná, říká v rozhovoru pro Českou justici nový policejní prezident Tomáš Tuhý. Co se týká korupce a daní, by mělo zůstat Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality, ÚOOZ by měl vyšetřovat jen věci týkající se organizovaného zločinu.

Naznačil jste, že celorepublikové útvary policie v budoucnu možná čeká reorganizace. Nechcete se ale vydávat směrem k Národnímu kriminálnímu úřadu – co si tedy máme pod reorganizací představit? A jak do toho zapadá tzv. daňová Kobra?

Kobra není nový útvar, ale jen pracovní název pro zlepšení a zefektivnění způsobu fungování útvarů v oblasti daňové kriminality. Co se týče republikových a speciálních útvarů (ÚOKFK, ÚOOZ, Útvar zvláštních činností, Útvar speciálních činností a Národní protidrogová centrála – pozn. red.), naznačil jsem už, že budu jednat s příslušnými řediteli těchto útvarů. Chci, abychom si jasně vymezili mantinely, kde je jejich kompetence. Ta věc ovšem navazuje i na projednání se státními zástupci.

To se týká hlavně hranice mezi protikorupční a protimafiánskou policií, které si v poslední době lidově řečeno lezly do zelí…

To je asi nejdiskutovanější téma, protože skutečně docházelo k prolínání jejich činnosti. A já bych byl velmi rád, aby policie měla jasný řád a abychom přesně věděli, který útvar za kterou problematiku zodpovídá.

Kudy ta hranice podle vás přesně vede?

Pro to jsou jasně vymezená specifika trestné činnosti. Co se týče korupce, měl by ji řešit útvar, který je k tomu primárně zřízen, což je ÚOKFK. Pokud se jedná o daňové delikty, je to tentýž útvar. Ale pokud se jedná již o problematiku organizovaného zločinu, tak samozřejmě v tuto chvíli je na místě pro konání ÚOOZ.

Vy už jste zároveň oznámil, že budete chtít mluvit se všemi řediteli těchto útvarů – je některý z nich, který by na schůzku s vámi měl jít s obavami?

Tak to určitě postaveno není. Ředitelé na jednotlivých útvarech odvedli kus dobré práce. Je potřeba jen lépe nastavit součinnost ve vztahu k vymezení těch nových mantinelů. Tady určitě nejde o to, že bychom měli některého z těchto lidí likvidovat, to jsou policisté, kteří mají plnou podporu a rozhodně jejich role v policii stále platí a stále je tam garantována.

Robert Malecký