Poslanec Bronislav Schwarz byl nepravomocně obžaloby zproštěn. Žalovaný skutek z doby jeho služby u policie podle soudkyně není trestným činem. Foto: Mediafax

Obžalovaný šéf komise k Opencard Schwarz byl u soudu zproštěn

Okresní soud v Mostě už podruhé zprostil poslance a šéfa mosteckých strážníků Bronislava Schwarze (Severočeši.cz, zvolený za ANO) obžaloby ze zneužití pravomoci a porušování osobní a domovní svobody.

„Podle mne bylo prokázáno, že skutek není trestným činem,“ řekla soudkyně Bohumila Huňáčková. Schwarz byl obžalován kvůli tomu, že v lednu roku 2006 coby vedoucí obvodního policejního oddělení v Mostě vnikl do mosteckého bytu, kde policie posléze objevila přístroj na výrobu drog. Údajně nechal přítomné spoutat a bez povolení byt prohledal. Několik svědků vypovědělo, že je policisté donutili lehnout si na zem a mířili na ně zbraní.

„Pro mě a pro všechny slušné a pracovité policisty je to signál, že se nemají bát pracovat a dělat přesně podle zákona, jak jsem to dělal já, a věřit ve spravedlnost soudu,“ komentoval rozhodnutí soudu Schwarz s tím, že podle soudu proběhl zásah podle zákona. „Zachoval bych se i dnes stejně,“ doplnil Schwarz.

Za celým případem podle něj stojí politická rivalita. Obviněn byl až v době, kdy od celé události uběhly čtyři roky. „Jsem přesvědčen, že moje stíhání bylo na pokyn, na něčí zakázku,“ dodal Schwarz.

Okresní soud v Mostě už Schwarze jednou obžaloby zprostil. Odvolací soud však rozsudek zrušil a vrátil kauzu k dalšímu projednání. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se na místě odvolal. Případem se tak bude znovu zabývat krajský soud.

Schwarz byl minulý týden zvolen do čela sněmovní vyšetřovací komise ke kauze Opencard. Právě fakt, že byl vydán k trestnímu stíhání a stojí před soudem, byl předmětem kritiky opozice i některých koaličních poslanců. Poslanec ČSSD Jan Chvojka kvůli tomu dokonce komisi opustil.

-rm, čtk-