Ředitel kabinetu ministryně spravedlnosti Zdeněk Kadlec. Foto: archiv

Ředitelem kabinetu ministryně Válkové se stal Zdeněk Kadlec

Ředitelem kabinetu ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) se stal zkušený státní úředník Zdeněk Kadlec, který v podobné funkci už působil na jiných ministerstvech. Kadlec tak obsadil pozici, která byla s kratičkou březnovou epizodou neobsazená od nástupu nového vedení ministerstva.

Zdeněk Kadlec se funkce vrchního ředitele sekce kabinetu ministra ujal 14. dubna. Toto místo patří mezi řadu důležitých ředitelských postů, které se Heleně Válkové nedařilo obsadit. Místo v březnu krátce zastávala Iveta Hlásecká, ta ale po týdnu odešla a byla jmenována ředitelkou odboru správy úřadu.

V tuto chvíli už jsou na ministerstvu obsazeny téměř všechny posty ředitelů odborů, čtyři z nich jsou ale vedením pouze pověřeni a na definitivní obsazení se stále čeká. Týká se to důležitách odborů justičního, legislativního, dále mezinárodního odboru civilního, odboru evropských programů a odboru informatiky. Neobsazené je místo ředitele odboru ústavně-právního. Ještě o něco horší je situace na místech vedoucích oddělení.

Zdeněk Kadlec bude mít na ministerstvu pod sebou odbory kanceláře ministra, bezpečnosti a krizového řízení, personální a tiskový odbor. Tyto odbory i se svými odděleními jsou už několik týdnů stabilní.

Kadlec do roku 1990 pracoval jako defektoskopický technik. Od roku 1990 působí ve veřejné správě. V letech 1990 – 1997 vykonával funkci tajemníka Městského úřadu v Domažlicích. Od počátku roku 1998 do současnosti s krátkou přestávkou v 2005-2006 vykonával různé vedoucí funkce v ústředních orgánech státní správy související s řízením úřadů nebo zabezpečováním agendy ministrů.

Byl vrchním ředitelem úseku kanceláře ministra na Ministerstvu práce a sociálních věcí, vedl úřad Ministerstva zdravotnictví, byl sekretářem Rady hospodářské a sociální dohody ČR, tajemníkem na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy.

Po sestavení vlády v roce 2010 byl jmenován do funkce ředitele odboru kabinet ministra na Ministerstvu práce a sociálních věcí, kde pak od roku 2012 do nástupu nové vlády působil jako náměstek ministryně pro řízení úřadu ministerstva.

V letech 2005 a 2006 působil jako ředitel odboru bezpečnosti ústředí Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.

-rm-