Evropské instituce se chystají na ukrajinské prezidentské volby

Rada Evropy vycvičila 5000 národních pozorovatelů, kteří budou dohlížet na prezidentské volby na Ukrajině 25. května ve spoluprácí s Centrální volební komisí Ukrajiny. Pozorovatelé budou přítomni ve volebních místnostech v celé zemi, oznámila Rada Evropy.

Podle Rady Evropy bylo už v dubnu na Ukrajině s pomocí příruček o mezinárodních standardech voleb a občanských pozorovatelích vycvičeno 100 ukrajinských lektorů, kteří si pak rozdělili Ukrajinu od Volyně až po Luhansk, Donětsk či Oděsu a obsadili všechna velká města.

Pak nastala druhá fáze projektu, který je koordinován ukrajinskou školou politických studií. V jednodenním semináři bylo vycvičeno 5000 občanských pozorovatelů. Podle Rady Evropy taková kontrolní procedura dává volbám větší legitimitu.

„Bude to poprvé, kdy pozorovateli voleb budou sami Ukrajinci. Dříve byli Ukrajinci žádáni, aby se zaregistrovali jako reprezentanti médií. Nyní budou sami domácí pozorovatelé schopni dokumentovat narušení, sbírat stížnosti na narušení a ovlivňovat volební proces konstruktivním způsobem,“ uvádí se na webu Rady Evropy.

V době od 23. – 26. května odjíždí na Ukrajinu 40 členů Parlamentního shromáždění Rady Evropy v roli pozorovatelů, kteří rovněž dohlédnou na průběh prezidentských voleb. Kromě zahraničních pozorovatelů z Rady Evropy budou na Ukrajině přítomni též pozorovatelé Evropského parlamentu, OBSE a NATO.

Pozorovatelé se ještě před volbami setkají s prezidentskými kandidáty a se zástupci občanské společnosti a médií. V deklaraci Parlamentního shromáždění Rady Evropy vyzvala RE už 30. dubna ukrajinské občany bez ohledu na politickou, jazykovou nebo národní příslušnost, aby sehráli aktivní roli v kampani a zúčastnili se nadcházejících voleb, protože Ukrajina potřebuje demokratické a věrohodné prezidentské volby k ustanovení legitimní politické autority, uvádí ve své zprávě Rada Evropy.

-ire-