Odsouzený makléř Kerviel se vrátil do Francie a je ve vězení

Bývalý makléř francouzské banky Société Générale Jérôme Kerviel, který si má ve Francii odpykat tři roky vězení za zpronevěru téměř pěti miliard eur, se v neděli před půlnocí vrátil z Itálie do vlasti. Finančník, který měl v neděli nastoupit do francouzského vězení, v sobotu tvrdil, že se rozhodl zůstat v Itálii a do Francie se zatím nevrátí.

V rozhovoru pro francouzskou televizi Kerviel prohlásil, že do Itálie se vydal na poutní cestu za papežem Františkem, s nímž se ve Vatikánu skutečně setkal. Hranice zpět do Francie překročil pěšky a policie ho krátce po půlnoci v hraničním městě Menton zajistila. Oznámila, že vězeň nastoupil svůj trest.

Kerviel v neděli požádal o schůzku s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a o odklad trestu. „Boj bude pokračovat. Ať se stane cokoli, Société Générale a finanční svět obecně o mě budou dál slyšet,“ prohlásil podle agentury Reuters.

Makléř trvá na své nevině a tvrdí, že jeho odsouzení bylo nespravedlivé. Podle obvinění způsobil bance Société Générale škodu téměř pět miliard eur (asi 137 miliard Kč). Odsouzen byl už v roce 2010, stále však trvá na tom, že je obětí systému, který mu nelegální obchody umožňoval, dokud vydělával.

Odvolací soud letos v březnu zrušil rozhodnutí, že má Kerviel zaplatit odškodné ve výši způsobené škody, avšak potvrdil mu trest vězení.

-čtk-