Prezident republiky Miloš Zeman Foto: archiv

Prezident se připravuje na zákon o státním zastupitelství, analýzu dodá NSZ

Prezident Miloš Zeman se začal připravovat na okamžik, kdy dostane na stůl nový zákon o státním zastupitelství a bude na něm, zda k němu připojí svůj podpis. Podle informací České justice se rozhodl zadat důkladnou analýzu posledních dvou dekád, které od vzniku soustavy státních zastupitelství letos v lednu uplynuly. Analýzu má vypracovat Nejvyšší státní zastupitelství.

Prezident se na tom, že mu Nejvyšší státní zastupitelství důkladně zanalyzuje stav soustavy od přerodu z prokuratury v roce 1994 až po dnešek, dohodl na dubnové schůzce s jeho šéfem Pavlem Zemanem. Schůzka se odehrála pouhé dva dny předtím, než Pavel Zeman odeslal finální podobu zákona na Ministerstvo spravedlnosti. Stejně jako v případě schůzky, kterou oba aktéři bez bližších podrobností pouze potvrdili, je i tentokrát Hrad na obšírnější informace skoupý. „Vzhledem k tomu, že prezident republiky podepisuje návrhy zákonů a má ústavní možnost je případně vetovat, pochopitelně se předem zajímá o důležité zákony, aby pak mohl vyjádřit stanovisko,“ uvedl pro Českou justici mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Nejvyšší státní zastupitelství věc nehodlá komentovat vůbec, vysvětluje to moratoriem na jakékoli veřejné vyjadřování o připravovaném zákoně. „Pan nejvyšší státní zástupce se dohodl s paní ministryní spravedlnosti, že se k otázkám zákona o státním zastupitelství nebude vyjadřovat do doby, než se paní ministryně rozhodne, jak s ním naloží,“ uvedl mluvčí NSZ Petr Malý.

Ministerstvo spravedlnosti zatím nedalo najevo, jak se k normě sepsané na Nejvyšším státním zastupitelství postaví. První náměstkyně Hana Marvanová ale opakovaně zdůraznila, že automatické přijetí a odeslání do legislativního kolečka nepřichází v úvahu. Zároveň ale není známo, že by na ministerstvu vznikala ucelená oponentní předloha. Marvanová v těchto dnech v legislativní sekci dokončuje část zákona, která má vedle větší nezávislosti významně posílit i odpovědnost státních zástupců.

Ve sněmovně se mezitím zformovala široká koalice, která zákon v podobě navržené NSZ odmítá. Ministerstvu a nejvyššímu státnímu zástupci poslanci vzkázali, aby se nepokoušeli zákon poslat do legislativního kolečka, aniž by byl předem projednán se všemi poslaneckými kluby. Podobný vzkaz přišel tento týden i z okolí premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Podle informací České justice předseda vlády současnou podobu zákona odmítá a stojí za podmínkou projednání ve sněmovně.

Protiváhou analýzy zadané u NSZ, které je zároveň autorem projednávané normy, by měl být hlas poslankyně a bývalé ministryně spravedlnosti a nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové. Ta je poradkyní Miloše Zemana pro justiční záležitosti a v nedávném rozhovoru pro Českou justici naznačila, že se o zákonu s prezidentem chystá mluvit. Benešová patří k lidem, kteří současnou podobu soustavy ovlivnili nejvíce, zároveň se ale netají kritickým postojem k předloze navrhované Nejvyšším státním zastupitelstvím.

Robert Malecký