Proti své bývalé resortní kolegyni Heleně Válkové vystoupila i Hana Marvanová, která měla na ministerstvu přípravu zákona na starosti. Foto: Mediafax

Situaci na ministerstvu vyřešíme, slibuje Babiš. Marvanová odchází

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) se do konce týdne rozloučí se svou první náměstkyní Hanou Marvanovou. Jejich vztahy nadále vylučují spolupráci, situací se už zabýval poslanecký klub hnutí ANO a řešil ji osobně i šéf hnutí Andrej Babiš. Podle informací České justice náměstkyně do konce týdne na ministerstvu skončí.

„Obě dámy nastupovaly na resort s tím, že tam půjdou spolu, jinak tam nebudou. Dnes to není úplně ideální a myslím, že se to vyřeší,“ řekl po dnešním jednání vlády Andrej Babiš.

Je to první jasné přiznání stavu, který už několik týdnů popisují zdroje z resortu. Ministryně Válková už o situaci jednala na poslaneckém klubu hnutí ANO, tam získala pro odvolání Marvanové podporu. Blízkému konci náměstkyně napovídá i skutečnost, že začala s vyklízením své kanceláře na ministerstvu spravedlnosti.

Hnutí ANO zatím nepotvrdilo spekulaci médií. že Hanu Marvanovou hodlá postavit jako kandidátku do některého z pražských senátních obvodů. Po odchodu z ministerstva měla zamířit jako náměstkyně k ministrovi Jiřímu Dienstbierovi (ČSSD) do Legislativní rady vlády, Dienstbier k tomu ale nezískal svolení premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Padla rovněž možnost, že by Marvanová dobu do senátních voleb přečkala v poradcovské funkci u některého z poslanců hnutí ANO.

Ani Válková, ani Marvanová dnešní Babišova slova oficiálně nekomentovaly. Marvanová ale České justici před několika dny řekla, že se k odchodu nechystá. Argumentovala přitom objemem rozdělané práce, kterou chce v roli první náměstkyně dokončit.

Neoficiálně se mluví o tom, že by agendu prvního náměstka, pod kterého spadá především klíčová legislativní sekce, převzal další z náměstků Petr Jäger.

Robert Malecký