Po svém odchodu z funkce Helena Válková řekla, že nešlo o její svobodné rozhodnutí Foto: archiv

Ve sněmovně se hledají hlasy pro zařazení otázky vězeňství na pořad schůze

Sněmovní podvýbor pro vězeňství nedostal od ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) požadované podklady, jak hodlá řešit situaci kolem Vězeňské služby. Mezi poslanci se proto rodí plán, jak dostat otázku na jednání pléna sněmovny, aby se jí musel zabývat i předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podvýbor měl o situaci kolem odvolání generálního ředitele VS Petra Dohnala a jmenování Pavla Ondráška na jeho místo jednat v úterý. „Byl to spíš takový debatní kroužek, neboť jsme museli konstatovat, že nemáme k jednání vůbec žádné podklady. Paní ministryně dosud žádné nedodala,“ řekl České justici člen výboru Roman Váňa (ČSSD). Ten jako předseda výboru pro bezpečnost svolává na úterý mimořádné jednání výboru, který se situací bude znovu zabývat.

Výbor už v polovině dubna přijal usnesení, které ministryni Válkovou vyzvalo pozastavit výběrové řízení a zdržet se jakýchkoli kroků, které by mohly vést k dvojvládí v čele služby. To Válková nevyslyšela a v pondělí jmenovala pověřeného Pavla Ondráška generálním ředitelem.

Součástí usnesení byla rovněž výzva, aby se situací ve vězeňství začala zabývat vláda. K tomu směřuje i plán další členky výboru pro bezpečnost Jany Černochové (ODS). Ta už v úterý nechala sněmovnu hlasovat o návrhu zařadit bod vězeňství na pořad schůze sněmovny, návrh neprošel o dva hlasy.

„Paní ministryně si dělá, co chce. Pokud ovšem někdo na pozici ministra spravedlnosti takto zásadním způsobem porušuje zákony, tak musí zasáhnout premiér. A když toho není schopen sám od sebe, tak mu musí poslanecká sněmovna klást otázky, co se bude dít dál,“ říká Černochová.

Po úterním jednání výboru má padnout rozhodnutí, jak jednotlivé kluby zajistí dostatečný počet hlasů pro zařazení bodu na plénum sněmovny. Ostře proti jsou zatím zástupci ANO, naopak v klubech ČSSD, ODS a TOP 09 převažuje zájem, aby se sněmovna situací ve vězeňství zabývala.

Robert Malecký