Martin Vychopeň s mluvčí ČAK Ivou Chaloupkovou Foto: archiv

ČAK kritizuje ministra Dienstbiera za vyhození advokátů z legislativní rady

Česká advokátní komora má obavy o vyvážení legislativního procesu ve věcech, které se dotýkají advokacie nebo obecněji práv zastupovaných klientů. Její předseda Martin Vychopeň poukázal na skutečnost, že po nedávné výrazné obměně Legislativní rady vlády v ní nezůstal žádný praktikující advokát. Šéf komory nezvykle ostře prohlásil, že byli bez náhrady vyhozeni.

Advokátní komora je připomínkovým místem řady zákonů, které se dotýkají justičních témat. Dosud měla advokacie své zástupce dokonce přímo v Legislativní radě vlády, to se ale změnilo před dvěma týdny, kdy ministr Jiří Dientsbier (ČSSD) na druhý pokus ve vládě prosadil razantní obměnu rady dle svých představ.

„Pokud jde o větší zapojení České advokátní komory do legislativního procesu, tam mám velké obavy. Z neznámých důvodů, lépe řečeno bez odůvodnění došlo k podstatné změně Legislativní rady vlády v tom směru, že všichni praktikující advokáti byli v podstatě vyhozeni,“ řekl Martin Vychopeň.

Konkrétně jde o Ladislava Kryma, Jaroslava Svejkovského a Michala Žižlavského. „To jsou praktikující advokáti, jsou v jednačkách, vědí, jaký je kde problém, a proto byli v legislativní radě. Teď bez dalšího – šup ven,“ prohlásil Vychopeň. Mezi dvanácti lidmi, kteří po Dienstbierově zásahu odcházejí, jsou další dva advokáti: Marek Görges a bývalý poslanec ODS Pavel Staněk.

Dienstbier do rady posílá devět nových lidí. Jde z velké části o akademiky nebo experty na speciální oblasti práva, jako je třeba právo zdravotnické. Jak ministr odpovědný za legislativu vysvětlil v doprovodném návrhu, bylo jeho záměrem radu odclonit od vlivu politků, úředníků ministerstev, a naopak do ní přivést odborníky na podle něho důležité oblasti práva, zejména ústavního a správního. „Dalším obecným pravidlem do budoucna by mělo být, že členy Legislativní rady vlády tvoří především odborníci na oblast práva a jeho tvorby, kteří nevykonávají vedoucí funkce v ministerstvech, například v pozicích náměstků člena vlády či ředitelů sekcí,“ napsal do návrhu, který poslal do vlády.

Vedle zmíněných advokátů radu opouštějí poslanec Marek Benda (ODS), náměstek ministra školství Petr Mlsna nebo bývalý letitý předseda disciplinární komise fotbalového svazu Alexander Károlyi, který v radě zastupoval Český olympijský výbor. Odejít má dále předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš, Jan Dvořák a Jiří Švestka z PF UK v Praze a soudní znalec Vladimír Smejkal.

Do legislativní rady nově zasednou státní zástupce Nejvyššího státního zastupitelství Radek Doležel, vedoucí katedry občanského práva PF MU v Brně Josef Fiala, vedoucí katedry správní vědy a správního práva PF MU v Brně Stanislav Kadečka, ústavní právník a poradce předsedy vlády Jan Kudrna, generální sekretář Ústavního soudu Ivo Pospíšil, Josef Staša z katedry správního práva a správní vědy PF UK v Praze, předseda senátu Nejvyššího soudu Pavel Šámal, odborník na zdravotnické právo Petr Šustek a Jan Wintr z katedry teorie práva a právních učení PF UK v Praze.

Robert Malecký