Ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier. Foto: Mediafax

Dientsbier mění legislativní radu, o některá jména se vedou spory

Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier zatím ve vládě neuspěl s návrhem na výraznou obměnu Legislativní rady vlády. Z jedenatřicetičlenného sboru navrhoval odvolat dvanáct lidí a nahradit je devíti novými. Zároveň chce Dienstbier (ČSSD)  měnit kritéria, podle nichž by měli být členové rady v budoucnu obsazováni. Dienstbier ale návrh neměl předjednán s koaličními partnery, u kterých narazil. Vláda se návrhem bude zabývat znovu příští týden.

Na Dienstbierův záměr, na který dostal od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) výjimku, aby ho nemusel poslat ho do připomínkového řízení, upozornilo v pátek Právo.  Dienstbier navrhuje posílit zastoupení odborníků z oblasti veřejného práva, především práva ústavního a správního. „Členy Legislativní rady vlády (pochopitelně s výjimkou jejího předsedy, který je za činnost rady politicky odpovědný) by tak neměli být ani poslanci Poslanecké sněmovny a senátoři Senátu Parlamentu České republiky, aby činnost Legislativní rady vlády nemohla být chápána jako činnost politická či politicky ovlivňovaná,“ navrhuje Dienstbier.

Dienstbier zároveň navrhuje, aby do budoucna v radě nebyli lidé z vedení ministerstev. „Dalším obecným pravidlem do budoucna by mělo být, že členy Legislativní rady vlády tvoří především odborníci na oblast práva a jeho tvorby, kteří nevykonávají vedoucí funkce v ministerstvech, například v pozicích náměstků člena vlády či ředitelů sekcí,“ píše se v návrhu.

Ministr navrhuje, aby z rady odešli například poslanec Marek Benda (ODS), náměstek ministra školství Petr Mlsna nebo bývalý letitý předseda disciplinární komise fotbalového svazu Alexander Károlyi, který v radě zastupuje Český olympijský výbor. Odejít má dále předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš, advokát Marek Görges, Jan Dvořák z PF UK v Praze, advokát Ladislav Krym, soudní znalec Vladimír Smejkal, advokát a bývalý poslanec ODS Pavel Staněk, advokát Jaroslav Svejkovský, Jiří Švestka z PF UK v Praze a advokát Michal Žižlavský.

Nahradit je podle původního návrhu měli státní zástupce Nejvyššího státního zastupitelství Radek Doležel, vedoucí katedry občanského práva PF MU v Brně Josef Fiala, vedoucí katedry správní vědy a správního práva PF MU v Brně Stanislav Kadečka, ústavní právník a poradce předsedy vlády Jan Kudrna, generální sekretář Ústavního soudu Ivo Pospíšil, Josef Staša z katedry správního práva a správní vědy PF UK v Praze, předseda senátu Nejvyššího soudu Pavel Šámal, odborník na zdravotnické právo Petr Šustek a Jan Wintr z katedry teorie práva a právních učení PF UK v Praze.

Ve vládě ve středu Dienstbier narazil jak kvůli některým personáliím, tak kvůli způsobu a rychlosti, a jakou změny prosazoval. Koaliční partneři návrh zablokovali, Dienstbiera čeká důkladnější předjednání.

Robert Malecký