Spor na Ukrajině má řadu obětí i na straně novinářů. Foto: Mediafax

Smrt svědků pravdy na Ukrajině

Ukrajina se stala pro novináře extrémně nebezpečným místem. Seznam mrtvých novinářů vydává Mezinárodní federace novinářů každý měsíc. Stejně tak se Federace opakovaně obrací k ukrajinské vládě, ať je to kdokoli, s výzvami k zajištění svobody slova a tisku a práva informovat. Na Ukrajině umírají novináři i jejich technický personál bez ohledu na to, ze které země pocházejí.

Po smrtícímu útoku ukrajinské armády nedaleko Luhanska zemřel v červnu reportér ruského televizního kanálu Russia Today Igor Kornelyjuk. Podlehl zraněním několik hodin po útoku v nemocnici. Spolu s ním měl být zabit jeho technik zvuku Anton Volovin, avšak jeho tělo se zatím nenašlo, takže zůstává nezvěstný. Jediný, kdo z televizní posádky přežil, je kameraman Viktor Denisov. Zprávy o mrtvých a zmizelých si v chaosu předávají navzájem sami novináři a nelze je ověřit.

Ukrajina zůstává pro novináře extrémně nebezpečnou zemí, varuje Mezinárodní federace novinářů. V únoru zemřel ukrajinský novinář Vjačeslav Veremi poté, co byl střelen do žaludku. V květnu byl nedaleko Slavjanka zabit italský fotograf a zakladatel agentury Andrea Rochelli společně se svým ruským tlumočníkem Andrejem Mironovem. Také okolnosti jejich smrti je obtížné verifikovat, podle italského ministra zahraničí zůstávají nejasné a objasnit smrt Italů neumí ani samy ukrajinské úřady.

Podle francouzského fotografa Williama Roguelona, který cestoval s Rochellim a Mironovem, byl Rochelli zabit smrtící dávkou, když se pokoušeli dostat do úkrytu u silnice.

Andrea Rochelli byl spoluzakladatelem fotoagentury Cesura, která dokumentovala nepokoje na Ukrajině a dodávala materiály předním mediálním společnostem jako magazín Newsweek nebo francouzský deník Le Monde. Na úvodní straně webu agentury www.cesura.it už se o Rochellim píše v minulém čase. Ke smrti Rochelliho vydala italská pobočka novinářské organizace FNSI prohlášení, že lituje smrti všech novinářů, kteří se „pokouší být svědky pravdy“.

Mezinárodní federace novinářů vydala mezitím příručku pro reportéry na Ukrajině obsahující praktické informace a doporučení od přípravy, přes akreditace až po správné oblečení či radu, jak se chovat při uvěznění nebo zadržení. Mezinárodní federace novinářů (IFJ) reprezentuje 600 tisíc novinářů ve 134 zemích světa.

-ire-