"Jedno selhání by člověka nemělo exkomunikovat," soudí ministryně spravedlnosti Helena Válková. Foto: Robert Malecký

Válková: Někdo, kdo nechce transparentnost, drsně odvádí pozornost

Ministryně spravedlnosti Helena Válková zastavila projekt elektronických náramků poté, co dnes náměstek Pavel Štern podal na protikorupční policii trestní oznámení kvůli snaze ministryně a jejích náměstků získat podrobnosti o cenových nabídkách uskutečněného průzkumu trhu. Válková v rozhovoru pro Českou justici tvrdí, že ji měl krok náměstka Šterna zastrašit od pokračování ve snahách rozkrýt pozadí připravovaného tendru. K otázce na další spolupráci se Šternem se ministryně nevyjádřila. „Sama v tuto chvíli odpověď neznám,“ řekla.

Co se dnes stalo kolem projektu elektronických náramků?

Dozvěděla jsem se, že náměstek Pavel Štern podal oznámení na protikorupční policii s podezřením na nestandardní postupy, včetně mého. Ony to nebyly nestandardní postupy jenom moje, to byly nestandardní postupy celého vedení s výjimkou jeho. To jsem nebyla jen já, ale i moji náměstci, kteří chtěli informace mít k dispozici. Jsem z toho naprosto šokovaná, protože naopak si myslím, že jsem se snažila, aby to bylo velmi transparentní. Výsledek je, že jsem se po poradě užšího vedení rozhodla projekt zastavit.

Čili nestandardnost, pokud to dobře chápu, měla spočívat v tom, že jste požadovali informace o cenových nabídkách, a když jste je od náměstka Šterna nedostali a obrátili se na ředitelku Probační a mediační služby, on odešel na protikorupční policii podat oznámení. Je to tak?

Já jsem od paní Čádové žádala informace, jakým způsobem postupovat, aby nám ty informace byly zpřístupněny. Já jsem po ní nechtěla, aby mi do telefonu říkala cenové nabídky, to ani nejde. Ale jak by bylo optimální postupovat. Ona mi řekla, že by bylo nejlepší, kdybychom si to jako resort převzali, aby ta zakázka přešla na Ministerstvo spravedlnosti. Chtěla jsem si to promyslet, nám připadaly ty ceny příliš vysoké.

To je tedy ten základ, který vedl náměstka Šterna k tomu, že podal oznámení poté, co získal pocit, že jste ho obešli?

Jádro pudla je v tom, že jsme chtěli jako užší vedení ministerstva informace o nabídkách, které vzešly z průzkumu trhu předtím, než bude vypsáno výběrové řízení. Jde o jakési orientační ceny. I ta cena zhruba 100 milionů korun, která nám byla sdělena a nebyla doložena těmi konkrétními informacemi, nám připadala natolik vysoká, že jsme se chtěli seznámit s dokumentací. A ta nám byla odepřena. Jak mně, tak ostatním náměstkům.

Mluvila jste o tom s náměstkem Šternem?

On za mnou těsně před poradou vedení přišel a řekl: Udělal jsem oznámení, protože se mi to nelíbí. Říkal, že nám tolikrát vysvětloval, že ty informace poskytnout nemohou. Očividně se mu nelíbilo, že informace chceme. Říkala jsem, že rozšířím pracovní skupinu o spolehlivé lidi, kteří budou dozírat nad tím, aby tendr byl nestranný. On mi sdělil, že učinil to oznámení, což považuji za určitý akt, který nás měl asi zastrašit. Vůbec tomu nerozumím.

Co bude dál?

V každém případě jsem se rozhodla, že to zastavím. Takto zpochybňované výběrové řízení jak mnou, náměstky, ale na druhé straně i jeho reakce, kdy se uchýlil k takovémuto kroku, musí vést k jednoznačnému závěru zastavit. Kandidovala jsem za hnutí ANO, jsem profesorkou trestního práva a kriminologie a napsala jsem hodně odborných statí o korupci a jejích mechanismech. Toto jednání mi opravdu zavání tím, že se naopak někdo snaží odvést drsným způsobem pozornost od nějakého problému. Protože nechce transparentnost.

Tvrdíte, že reakce přišla proto, že jste se snažili vidět tomu tendru pod prsty?

Mám z toho ten pocit a mám velice silné podezření, že to má poškodit resort spravedlnosti, aby mě to donutilo odejít z vedení ministerstva a aby si potom ti lidé, kteří i v minulosti ty zakázky dávali dohromady, a mám zde k tomu určitou dokumentaci, dále pokračovali. Vím, na co si dávat pozor. Zejména na to, aby od počátku bylo celé řízení transparentní. Abychom znali od počátku ceny, nejenom nejužší pracovní skupina. A nechápu, proč Probační a mediační služba uzavřela dohodu o důvěrnosti informací, že to nesmí jít ani ministryni a náměstkům. Nevím, kdo jiný už by se o tom neměl dozvědět více.

Když jsem se ptal, co bude dál, myslel jsem i vaši další spolupráci s náměstkem Šternem…

K tomu se vám nevyjádřím, protože teď sama neznám odpověď.

Robert Malecký