Státní zástupkyně Vrchního státního zastupitelství v Praze podala ve čtvrtek obžalobu v kauze Lánská obora ke kladenskému okresnímu soudu. Foto: Eva Paseková

Vrchní státní zastupitelství mohou zůstat zachována, Válková chce dál jednat

Prezident Miloš Zeman svým kroměřížským projevem na oslavách 20 let vzniku státního zastupitelství vrátil do hry variantu zachování vrchních státních zastupitelství. Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), která se původně podřídila názoru většiny ve vedení resortu a souhlasila s rušením, má na stole tři varianty této sporné otázky. Souvisí s tím i zřízení takzvaného protikorupčního speciálu, který by nemusel být jen jeden.

„Paní Bradáčová a pan Ištvan odvedli poctivý kus práce. Reagovat na to zrušením jejich institucí mně připadá poněkud nepatřičné,“ uvedl Zeman,“ řekl v pondělí v Kroměříži Zeman. „Já jsem to poselství pochopila tak, že zrušením vrchních státních zastupitelství (VSZ) vzniká obava z centralizace do jediného místa a zároveň ztráty konkurence v tom dobrém smyslu slova,“ řekla k tomu ministryně Helena Válková.

Podle ministryně je otázka vrchních stupňů stále nedořešenou věcí v návrhu zákona o státním zastupitelství, který měl v červenci putovat do legislativního kolečka. Ministryně ovšem v rozhovoru pro Českou justici připustila, že kvůlï problémům v legislativním odboru bude nejspíš nutné požádat o měsíční až dvouměsíční odklad. „Nechci říct, že jeden měsíc nic neznamená, ale u tak důležitého a politicky velmi výbušného zákona se jistě vyplatí využít delší přípravy a předložit návrh, který pak v legislativním procesu obstojí,“ uvedla.

Ministerstvo se bude rozhodovat mezi třemi variantami, se kterými souvisí i přidělení takzvaného protikorupčního speciálu. „První představuje jeden speciál fungující v rámci NSZ, což je návrh, který zaslalo NSZ. Druhý model je „staronový“, tedy ponechat vrchní stupně a posílit je personálně i v jejich kompetencích. Třetí možnost představuje zrušení VSZ s tím, že na jejich místo nastoupí dvě specializovaná krajská státní zastupitelství,“ řekla Válková. Podle informací České justice by specializovaná krajská zastupitelství mohla vzniknout v Praze a v Olomouci.

Proti rušení vrchních stupňů v minulosti ostře vystupovali především státní zástupci z Olomouce. Ti ale zatím ministryni se svými námitkami neoslovili. „Očekávám, že návrh na případné zrušení vrchních státních zastupitelství by se mohl stát v rámci legislativního procesu předmětem bouřlivé diskuse, do níž budou moci samozřejmě vstoupit i olomoučtí státní zástupci. Budou-li chtít,“ dodala Válková.

Robert Malecký