Generální tajemník Rady Evropy Thorbjorn Jagland obeslal ministry zahraničí s naléhavou výzvou, aby země začaly organizovat pomoc lidem na Ukrajině bez ohledu na to, kdo jsou a odkud pocházejí.

Jagland naléhavě vyzývá všechny země RE k humanitární pomoci lidem na Ukrajině

Počet lidí ve vnitřním vyhnanství na Ukrajině se dramaticky zvyšuje. Nevinní jsou zabíjeni a poraňováni. Výzvu všem členským zemím Rady Evropy, aby urychleně zorganizovaly humanitární pomoc podle mezinárodního práva proto zaslal generální tajemník Rady Evropy Thorbjorn Jagland. Dopis tento týden adresoval všem ministrům zahraničí a žádá jejich prostřednictvím, aby země Rady Evropy začaly věnovat pozornost situaci běžencům na Ukrajině bez ohledu na to, kdo tito lidé jsou a kde žijí.

„Humanitární situace na východní Ukrajině se zhoršuje každý den. Nevinní lidé jsou zabíjeni a zraňováni. Počet uprchlíků a lidí ve vnitřním vyhnanství se dramaticky zvyšuje. Je mojí odpovědností jako generálního tajemníka Rady Evropy vyvinout jakékoli úsilí a pomoci členským státům v zajištění  stavu, kdy jsou práva garantovaná Evropskou úmluvou o lidských právech jsou účinně uplatňována a  ochraně vysídlených lidí bez ohledu na to, kdo jsou a kde žijí. To je důvod, proč urguji dopisem všechny ministry zahraničí členských zemí Rady Evropy. Vyzývám všechny členské státy k urychlené humanitární pomoci v daném regionu prostřednictvím UHNCR a mezinárodního Červeného kříže a v koordinaci s relevantními národními autoritami,“ uvedl generální tajemník RE Thorbjorn Jagland.

S odkazem na schůzku ministrů zahraničí Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie, která se právě před týdnem konala v Berlíně, Jagland uvedl: „Vyzývám všechny strany k pokračování dialogu vedoucímu k nalezení politického řešení této krize.“ Rada Evropy sdružuje 47 evropských zemí s celkovým počtem 850 milionů obyvatel.

Mezitím se kamiony s ruskou humanitární pomocí vrací zpátky z Ukrajiny.  Prvních pět bílých nákladních vozů, které do Luhanska na východě Ukrajiny dovezly ruskou humanitární pomoc, dojely zpět na ukrajinsko-ruské hranice při zpáteční cestě do Ruska. Oznámil to zpravodaj agentury Reuters. Podle ruské agentury ITAR-TASS teď kamiony procházejí celní a pohraniční kontrolou na přechodu Izvaryne-Doněck a chystají se pokračovat v jízdě do Ruska.

Rusko je podle všeho zatím jedinou zemí, která zorganizovala humanitární pomoc pro bezprizorné, vysídlené a uprchlíky na východní Ukrajině, avšak způsob organizace pomoci není v souladu s mezinárodním právem. Další země Polsko oznámilo, že poskytne humanitární pomoc, avšak nikoli občanům, ale ukrajinské armádě. První část pomoci se bude skládat ze 320 tun potravin, přikrývek a matrací. Pro oběti války na Ukrajině organizuje Polsko celonárodní sbírku. Po celém Polsku akce pro sběr oblečení a potravin pro běžence z regionů ozbrojeného konfliktu na Ukrajině. Ukrajina a Polsko podepsaly ještě v r. 1993 dvoustrannou dohodu, která předpokládá vzájemnou pomoc pro zajištění bezpečnosti a míru na Ukrajině, v Polsku a v celé Evropě.

Ruská kolona s humanitární pomocí čítá podle různých zdrojů 262 až 280 nákladních vozů s téměř 2000 tun humanitární pomoci. Na Ukrajinu vjela v pátek poté, co Moskva oznámila, že už nehodlá tolerovat údajné ukrajinské zdržování. Kamiony následně dorazily do Luhanska.

Vjezd humanitárního konvoje na ukrajinské území bez souhlasu Kyjeva je do očí bijícím porušením ruských mezinárodních závazků, které povede k další izolaci Moskvy, prohlásil však k ruskému konvoji s humanitární pomocí generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen. Také šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová řekla, že Rusko „zcela jasně narušilo ukrajinské hranice“.

Za provokaci označil konvoj s pomocí z Ruska ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes vyslovil podezření, že Rusko vyslalo kamiony s humanitární pomocí na východní Ukrajinu kvůli provokaci – aby je tam zničilo, a tak zdiskreditovalo ukrajinskou vládu. Kyjev to však podle premiéra nepřipustí. Ukrajinští celníci podle premiéra stačili zkontrolovat 34 ruských kamionů, ale ty byly kupodivu poloprázdné. Jeden vůz KamAZ, který uveze 25 tun nákladu, byl naložen jen 800 kilogramy čaje. Zbývající vozy prý byly zatíženy nejvýše osmi tunami nákladu. „Cílem není Doněck, anebo Luhansk. Cilem je Ukrajina,“ usoudil. „Nic nás nezastaví. Rozhodli jsme se. Jsme součástí Evropy,“ ujistil Jaceňuk.

Postup Ruska co se týče humanitární pomoci odsoudil americký prezident Barack Obama a německá kancléřka Angela Merkelová.

-ire-