Prezident republiky Miloš Zeman Foto: archiv

Miloš Zeman jmenoval soudce, stav justice označil za nelehký

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval 15 nových soudců.Je mezi nimi i odborník na správní právo Filip Dienstbier, který zamíří k Nejvyššímu správnímu soudu. Ve skupině jmenovaných soudců ovšem převažují kandidáti z jiné, než soudní praxe. Prezident současně označil stav české justice za nelehký.

„Nastupujete do české justice v jejím nelehkém stavu,“ řekl novým soudcům Zeman. Největší bolestí české justice je podle Zemana délka soudních řízení. Soudnictví by se podle něj mohlo inspirovat například ve Spojených státech, kde platí zákon o rychlých soudech. Podle této normy by od zahájení do skončení soudního řízení nemělo uplynout více než 100 dnů. Podle prezidenta je další inovace, která by stála za úvahu, institut kumulace trestů, jak je používán například ve Spojených státech. „Chci věřit, že i vaší činností se podaří zrychlit soudní řízení,“ řekl Zeman novým soudcům.

Nejvíce z nových soudců, kteří na Hradě složili slib, zamíří na okresní soudy spadající pod ústecký krajský soud, a to čtyři. Tři budou pracovat v obvodu Krajského soudu v Brně, po dvou posilách dostanou soudy spadající pod ostravský, královéhradecký a středočeský krajský soud. Zbývající nováček se stane soudcem Krajského soudu v Českých Budějovicích.

V patnáctičlenné skupině výrazně převažují takzvaní kandidáti z jiné právní praxe, kterými mohou být například dosavadní podnikoví právníci či advokáti. Justiční čekatelé jsou ve skupině pouze tři.

Jmenování soudců již v červenci projednala vláda, ke jmenování je totiž potřeba spolupodpis premiéra. Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) chtěla také na zasedání vlády navrhnout na předsedu ústeckého krajského soudu Jana Veselého. Zeman ho ale odmítl jmenovat s tím, že má nedostatečné pracovní výsledky a že jím vedený okresní mělnický soud dlouhodobě nedosahuje dobrých hodnocení.

Filip Dienstbier, který od 1. října rozšíří řady soudců Nejvyššího správního soudu, působí jako proděkan právnické fakulty na Univerzitě Palackého v Olomouci. Do nové funkce ho navrhl předseda soudu Josef Baxa. „Je to pro mne velké uznání,“ uvedl Dienstbier ke svému jmenování. „Činnost Nejvyššího správního soudu je mi velice dobře známa, s jeho rozsudky se běžně pracuje ve vědecké práci i při výuce,“ dodal. Specializuje se na správní a stavební právo a právo životního prostředí. Dříve pracoval jako asistent u Nejvyššího správního soudu i u Ústavního soudu, v minulosti se o něm mluvilo jako o jednom z adeptů na post ombudsmana.

Na novou pozici nastoupí 1. října a zároveň chce v omezeném rozsahu pokračovat i nadále ve výuce. Počítá také s tím, že olomouckým studentům bude na Nejvyšším správním soudu zajišťovat praxi, aby je tak zrovnoprávnil před studenty brněnských práv.

Seznam jmenovaných soudců:
Michaela Hruboňová (Okresní soud v Rakovníku)
Zuzana Hemelíková (Okresní soud Praha-východ)
Miloš Vondráček (Krajský soud v Českých Budějovicích)
Petr Štrauch (Okresní soud v Jablonci nad Nisou)
Miroslav Martynek (Okresní soud v Děčíně)
Martin Dostál (Okresní soud v Jablonci nad Nisou)
Jakub Martinek (Okresní soud v Ústí nad Labem)
Lucie Lubasová (Okresní soud v Pardubicích)
Adéla Hálová (Okresní soud v Trutnově)
Libor Hanuš (Městský soud v Brně)
Jan Jirásek (Okresní soud v Jihlavě)
Petra Rutarová (Okresní soud v Třebíči)
Zuzana Walderová (Okresní soud v Ostravě)
Tomáš Pavlica (Okresní soud v Ostravě)
Filip Dienstbíer (Nejvyšší správní soud)
-čtk, -ire-