Ortodoxní Židé stále na cestě. Z Kanady do Guatemaly a kam dál? Foto: CP24.com

Na Aljašce létá elektrárna, v Guatemale Židé a v Indii rupie

V Guatemale vypukly rasové spory mezi Máji a Židy. Avanti, italská justice, do toho! Advokát by neměl být vlasatý hastroš z Harryho Pottera. Indie v národohospodářském rauši. Na Aljašce vzlétla elektrárna.

GUATEMALA POSÍLÁ ŽIDY O DŮM DÁL

Dokonale stranou zájmu více či méně důležitých osobností, které se jinak vyjadřují k čemukoliv co se týká Izraelitů, se středoamerická Guatemala stala zemí antisemitismu zaslíbenou. V tomto týdnu došlo například k nucenému vystěhování 230 příslušníků ortodoxní židovské komunity z vesnice San Juan La Laguna. Předcházely tomu hořké spory s předáky tamní většinové komunity, tvořené především původními obyvateli země, Máji.

Příslušníci ortodoxní komunity Lev Tahor podle mínění starších obce svými náboženskými obřady narušovali klid starých bohů. Ačkoliv si májská božstva co do krvelačnosti se starozákonním Bohem zástupů nemají co vyčítat, obě stará náboženství nedokázala najít kompromis. Židům nezbylo nic jiného než nastoupit do přistaveného konvoje divoce pomalovaných obstarožních autobusů a vydat se na kodrcavou cestu za dalším adeptem na zaslíbenou zemi.

Komunita Lev Tahor v San Juan La Laguna sídlila šest let. Přesídlila sem z Kanady, kde se také dostala do sporů se svými sousedy.

ITÁLIE: NEJVĚTŠÍ REVOLUCE OD MUSSOLINIHO ČASŮ

Mladý italský premiér Matteo Renzi, nejmladší italský předseda vlády od roku 1922 kdy se moci ujal význačný marxistický intelektuál Benito Mussolini a proměnil Apeninský poloostrov ve fašistickou laboratoř, se rozhodl uskutečnit největší revoluci za posledních devadesát let. Pokud jeho plány uspějí, začne italská justice pracovat rychleji než dosud.

Italský premiér Matteo Renzi chystá největší revoluci od dob Mussoliniho. Avanti, italská justice! Foto: Nonciclopedia
Italský premiér Matteo Renzi chystá největší revoluci od dob Mussoliniho. Avanti, italská justice! Foto: Nonciclopedia

Jak praví jedno instantní moudro, malý je ten, kdo má malé cíle. Renzi z tohoto úhlu pohledu opravdu není. Pomalost, nevýkonnost a nespolehlivost italského justičního systému je totiž široko daleko vyhlášená. Dokonce ani ctihodná britská BBC nedokázala určit počet nevyřízených a k věčnému spánku odložených případů jinak než řádově. Jsou jich miliony.

K pokusu o zrychlení pomalého trávení italské spravedlnosti vládu Mattea Renziho přiměla ekonomická situace. Italská ekonomika zoufale potřebuje zahraniční investice, investoři ale mají vcelku oprávněné obavy, že italský stát nedokáže jejich investice efektivně ochránit.

 

 

PONĚKUD POTTEROVSKÉ, ASPOŇ NA OBHÁJCE

Waleský advokát Alan Blecker si od soudce cardiffského korunního soudu vyslechl zdrcující kritiku ve stylu módní policie. David Wynn Morgan advokátu Bleckerovi vyčetl, že fazóna, kterou volí pro své vystupování před ctihodnou stolicí, „vypadá jako kdyby utekl z filmu o Harry Potterovi.“

Advokát Blecker aneb Postavička z Harry Pottera u waleského soudu. Repro: BBC
Advokát Blecker aneb Postavička z Harry Pottera u waleského soudu. Repro: BBC

Alan Blecker je šedivějící a obézní vlasáč, který se k soudu začal dostavovat ověšený medailemi a záslužnými stuhami a začal se dožadovat, aby mu účastníci soudního líčení říkali lorde Harleyi. Když soudce Morgan zpochybnil, že je Blecker oprávněn takový titul používat, advokáta se hluboce dotklo. Vcelku trefně podotkl, že mu nepřipadá v pořádku, aby jeho vizáž hodnotil chlapík s parukou oblečený do nařaseného prostěradla. Tím narážel na tradiční soudcovský oblek používaný ve Velké Británii.

Odpovědná místa nejprve usoudila, že se podivnosti v Bleckerově chování nějak týkají případu Andrzeje Wojcického. Tento řidič dostal pětiletý trest za to, že svým vozem zabil člověka a Blecker ho zastupoval, když se proti rozsudku odvolal. Posléze se ale ukázalo, že Blecker prostě a jednoduše pouze typicky britským způsobem provokuje. Proč tak činí, není doposud známo. Nabízí se ale, že proto, že je Brit.

BANKOVNÍ ÚČTY PRO VŠECHNY…

Nový indický premiér Narendra Modi se snaží jednu z potenciálně nejvýkonnějších ekonomik světa rozhýbat co to jen jde. Není to tak dlouho, co vydal nařízení, podle kterého musí všichni ministerští úředníci pracovat. Teď se rozhodl, že zpřístupní slasti bankovního styku opravdu všem Indům a vyhlásil začátek akce, která by se dala pojmenovat „...a bankovní účty pro všechny!

Do roku 2018 by se měli novými majiteli bankovního účtu měli stát příslušníci pětasedmdesáti milionů domácností. Vláda jim vlastnictví bankovního účtu osladí předáním debetní karty, na níž je možné přečerpat limit o pět tisíc rupií. Modi, jehož ekonomické nápady národohospodáře čas od času přivádějí k záchvatům šíleného smíchu střídaného pláčem prohlásil: „Možnost zadlužit se znamená pro indickou ekonomiku obrovský stimul a velké posílení, protože se do oběhu dostane víc peněz a následovat bude rychlejší vzestup.“

To je natolik přelomová teze, že by za ni Modi měl obratem získat Nobelovu cenu nebo něco takového – jen když se ji nebude pokoušet uvést do praxe, protože to by nemuselo dobře dopadnout. Doufejme, že jsou Modiho finančnické teorie příliš složité, než aby se je pokusil uchopit také některý z našich zákonodárců – jinak se totiž máme na co těšit.

…A BANKU JENOM PRO ŽENY

Když už jsme zavítali na indický subkontinent, zdržme se na něm ještě chvíli. Národohospodářský rauš tamní vlády totiž výše stručně popsanou fantasmagorií premiéra Modiho ani zdaleka neskončí. Jeho vláda zřejmě dospěla k názoru, že indická ekonomika vydrží všechno a rozhodli se ji přidusit vznikem bankovní sítě určené speciálně a výlučně ženám.

Bankovní účet vlastní jen šestadvacet procent indických žen. Ženská banka to má změnit. Foto: Jaipur Women Blog
Bankovní účet vlastní jen šestadvacet procent indických žen. Ženská banka to má změnit. Foto: Jaipur Women Blog

Bankovní účet vlastní pouhá čtvrtina, přesně vzato šestadvacet procent indických žen. Zbývajících čtyřiasedmdesát by měla k praktickému finančnictví přitáhnout možnost navštívit banku, ve které mohou mít uložené peníze výlučně ženy. Výlučně ženy také v bance budou pracovat. Tato genderová vymoženost si podle indického ministra financí Čidambaráma vyžádá počáteční investici ve výši zhruba 120 milionů dolarů. Čidambarám se inspiroval bankou Sewa. Tu před půl stoletím založila misionářka a sociální pracovnice Ela Bhattová a svou povahou připomíná naše záložny předtím, než začala devadesátá léta.

LÉTAJÍCÍ ELEKTRÁRNA? NA ALJAŠCE ANO

Malá firma Altaeros Energies přišla s revolučním nápadem. Namísto vysokého stožáru umístili větrnou turbínu do průchozího nafukovacího balónu, který se může sám vznášet.Výsledkem je větrná elektrárna, která dokáže využívat silných, stále vanoucích větrů ve velkých výškách. Ty jsou běžným větrným elektrárnám na stožárech nedostupné. Vznášející se větrná elektrárna nazvaná BAT je k zemi ukotvena kotvícími lany, které zároveň přenášejí vyráběnou elektrickou energii tam, kam je třeba.

Na Aljašce začala létat větrná elektrárna. Schválně. Repro: Start-up.cz
Na Aljašce začala létat větrná elektrárna. Schválně. Repro: Start-up.cz

Zásadní výhodou větrné turbíny typu BAT je, že odpadají náklady na stavbu vysokého stožáru a s tím související přepravu materiálu a strojů. Samotné vybudování klasické „stožárové“ větrné turbíny je totiž po jejím nákupu tím největším investičním výdajem. V případě nafukovací turbíny BAT tohle všechno odpadá.

Ve velkých výškách navíc proudí silný, stálý vítr, takže ve výsledku je vznášející se elektrárna výkonnější než obdobný typ na stožáru. To znamená i rychlejší návrat investice. Altaeros Energies v současné době startují 18 měsíců trvající testování své turbíny BAT na Aljašce, nedaleko města Fairbanks. Turbína se bude vznášet ve výšce 300 metrů nad povrchem. Je naplněna heliem, podobně jako meteorologické balóny nebo moderní vzducholodě. Dokáže ustát větry o rychlostech až 160 km/h.

Navíc jde o inteligentní zařízení, které se samo snese k zemi pokud by hrozilo jakékoliv nebezpečí. V budoucnosti počítají tvůrci s tím, že by jejich elektrárny mohly dosáhnout výšky až 600 metrů. Mezi hlavní zákazníky má patřit armáda, těžařské společnosti, případně soběstačné komunity žijící daleko od civilizačních center.

Ondřej Fér, Start-up.cz