Délka odposlechů se prodlužuje Foto: archiv

Týden v české justici: Soumrak šifrované komunikace, výprava do Krkonoš a odposlechy ve Sněmovně

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Zájem médií se v uplynulém týdnu soustředil na jednání vlády a opozice o podobě služebního zákona. Zlom nastal na středečním jednání, kde vládní koalice souhlasila s tím, že místo opozicí kritizovaného Generálního ředitelství bude dohled nad činností úředníků vykonávat ministerstvo vnitra. Jak v průběhu dne informovala např. Česká televize, podporu přepracovanému návrhu vyslovili zástupci ODS a TOP 09. Na detailní podobě zákona teď bude pracovat expertní skupina zástupců parlamentních stran a to až do 27. srpna, kdy o služebním zákonu bude jednat Poslanecká sněmovna.

S dohodou vyjádřil ostrý nesouhlas ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, který se odmítl podílet na další přípravě reformy státní služby. „Je to výrazné zhoršení. Výběr státních tajemníků, kteří mají dohlížet na stabilitu a nezávislost, se politizuje,“ uvedl k dohodnutým změnám Dienstbier, kterého citovaly páteční Hospodářské noviny.

Server Česká-justice.cz v pondělí informoval, že jedním z bodů zakázky, kterou zadalo Ústavu výpočetní techniky Masarykovy univerzity ministerstvo vnitra, je určení typu šifrované komunikace a její dekódování policejními orgány. Vyplývá to z materiálu, který na svém pravidelném zasedání projednala vláda. Podle ministra vnitra Milana Chovance jde o reakci na skokový nárůst technologií a jejich zneužívání organizovaným zločinem. Policisté by tak napříště mohli sledovat šifrovanou komunikaci on-line.

České republice hrozí arbitráž kvůli kauze kolem společnosti GBI Investment CZ miliardáře Davida Berana. Jak upozornily Lidové noviny, které se kauze podrobně věnovaly ve svém pondělním vydání, tuzemská policie vyšetřuje případ od roku 2007, zatímco lichtenštejnským úřadům stačilo pouze pár měsíců. Během nich odhalily rozsáhlé machinace s finančními prostředky, které připravily Berana o vliv nad firmou. List v této souvislosti poukazuje na řadu podobností s kauzou Mostecké uhelné společnosti. „Historicky jsme na riziko vyvedení prostředků z GBI Investments CZ jak státní zastupitelství, tak policii upozorňovali. Nic však neudělaly. Pokud i nyní kauzu ‚zametou‘, nezbude nám nic jiného než se soudit s Českou republikou o škodu,“ uvedl k tomu Beranův advokát Jiří Vrba.

Ministerstvo financí plánuje do konce září předložit do připomínkového řízení návrh zákona, který by upravoval prokazování majetku a řešil i jeho případné zabavení. Informace vyvolala zájem napříč médii. „Analýza [Analýza prokazování původu majetku a možnosti jeho odčerpávání] cílila na hledání mechanismu pro konfiskaci nelegálního majetku. Byly zvažovány dvě cesty, jedna je soudní a jedna daňová. Preferujeme daňovou cestou. Chceme rozšířit pravomoci správce daní k získávání informací,“ citoval výrok ministra financí Andreje Babiše z tiskové konference např. server echo24.cz. Dále se tématem zabývaly mj. servery e15.cz, denik.cz či Česká-justice.cz.

V komentáři pro páteční E15 komentoval tento Babišův záměr Pavel Páral, který kritizoval populistickou povahu návrhu. Pokud by uvalení daně na sporný majetek záleželo jen na úsudku finančního úřadu, tak podle Párala [Babiš] docela hazarduje s kreditem naší země jako státu právního a demokratického“.

Údaje o povinném informování osob, které byly odposlouchány, jak je poskytlo Ministerstvo vnitra poslanecké Stálé komisi pro kontrolu odposlechů, záznamu telekomunikačního provozu a sledování osob, obsahují podle oslovených odborníků zavádějící informace, které nekorespondují s dikcí trestního řádu. Důsledně vzato orgány činné v trestním řízení, které jsou původci těchto údajů, porušují zákon stejně jako ministerstvo vnitra, které údaje vykazuje v rozporu se zákonem.

Například ÚOOZ vykázal největší počet případů, kdy byla odposlouchávaným osobám odepřena informace kvůli výši trestní sazby, aniž by byla splněna podmínka organizovanosti, jak říká trestní řád. „Určitě budu žádat patřičné vysvětlení po policejním prezidentovi,uvedl pro server Česká-justice.cz předseda Stálé komise pro odposlechy, záznam telekomunikačního provozu a sledování osob poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Daniel Korte.

Aktuální vydání týdeníku Ekonom přináší rozhovor s Petrem Čechem, jedním z velkých kritiků nového občanského zákoníku a zároveň spoluautorem připravované novely. Značný prostor byl v rozhovoru věnován nedostatkům v občanském zákoníku. Aktuálně připravovanou novelu pak Čech označil za „jakýsi balíček první pomoci, která nesnese odkladu“. „Na tuto ‚letní‘ novelu naváže příprava rozsáhlejší novelizace, která napraví i zbylé nedostatky zákoníku, to již včetně změn v koncepci, jež není možné řešit ve spěchu. Vznikat bude po zbytek letošního a v průběhu příštího roku,“ nechal se slyšet Čech.

Napříč médii se v průběhu týdne objevovaly zprávy a komentáře rozebírající rozhodnutí Nejvyššího soudu, který zamítl stížnost ministryně spravedlnosti Heleny Válkové na postup Vrchního soudu v Praze v případu miliardáře Pavla Tykače. V březnové stížnosti Válková napadla, že Vrchní soud odmítl zajistit Tykačův majetek.

Finální podoba novely občanského zákoníku vznikne v Krkonoších. Nezvyklou formu zvolil náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán, který se svou pracovní skupinou odjíždí na celý příští týden do hor doladit poslední verzi normy, která má jít v druhé polovině srpna k oponentuře. O nezvyklé pracovní cestě informoval server Česká-justice.cz.

České-justici.cz Pelikán řekl, že skupinu zhruba patnácti ministerských legislativců a externích spolupracovníků čeká od neděle do neděle intenzivní práce. „Chceme, aby nás hlavně už nikdo nerušil a v klidu jsme normu doladili,“ uvedl Robert Pelikán. Zařízení v Krkonoších zapůjčila Vězeňská služba.

Lidové noviny začínají v rámci své rubriky „Právo & Justice“ vydávat seriál, který se bude zaměřovat na odpovědnost jednotlivých právnických profesí. Prvním ze série je článek Aleny Mackové z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Autorka se v něm rozebírá, jaké právnické profese působí v právním systému a proč.

Advokátní kancelář Havel, Holásek & Partners posílila svůj tým o čtyři nové advokáty. Konkrétně se jedná o Tomáše Varoščáka (oblast fúzí a akvizic), Vítězslava Šemoru (finanční právo a daně), Denisu Assefovou (soudní, rozhodčí a správní řízení) a Pavlu Slapákovou (oblast nemovitostí). Personálním změnám se věnoval server PravniRadce.iHNed.cz, který dále informoval o přesunu Miroslava Dubovského do kanceláře Weinhold Legal.

Ministerstvo spravedlnosti vypsalo zakázku,  jehož cílem je vybudování redakčního systému pro všech 200 organizací rezortu včetně grafické prezentace. Jak ministerstvo zdůvodnilo v tiskové zprávě, současný systém „již nevyhovuje aktuálním požadavkům internetové prezentace rezortu.“

OČEKÁVANÁ AGENDA

od 11. 8.

do 24. 8.

Probíhají vládní prázdniny.
  Poslanecká sněmovna v příštích dvou týdnech nebude zasedat. 12. schůze bude pokračovat až ve středu 27. 8. v 10.00 hodin.
13. 8. Ústavní soud má na programu veřejné vyhlášení ve věci úhrady nákladů exekuce soudního exekutora.

Tato sekce je připravována ve spolupráci se společností HI-LIGHTS. 

hi-banner