Já, nebo Sváček, pohrozil náměstek Pelikán. Chová se jako Babišův správce resortu, potvrdil, co se při jeho nástupu říkalo. Cítí se být ministrem, Válková mu ustupuje. Náměstkové takto svým šéfům nehrozí, leda by měli v ruce zároveň svou rezignaci.

Legislativci odjíždějí doladit novelu občanského zákoníku do hor

Finální podoba novely občanského zákoníku vznikne v Krkonoších. Nezvyklou formu zvolil náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán, který se svou pracovní skupinou odjíždí na celý příští týden do hor doladit poslední verzi normy, která má jít v druhé polovině srpna k oponentuře.

České justici Pelikán řekl, že skupinu zhruba patnácti ministerských legislativců a externích spolupracovníků čeká od neděle do neděle intenzivní práce. „Chceme, aby nás hlavně už nikdo nerušil a v klidu jsme normu doladili,“ uvedl Robert Pelikán. Zařízení v Krkonoších zapůjčila Vězeňská služba.

Pelikán před dvěma týdny v rozhovoru pro Českou justici prohlásil, že změny by měly zasáhnout přibližně 5 až 10 procent původního textu zákoníku. „Snažíme se, aby šlo spíše o pět než o deset procent,“ uvedl.

O nutnosti novelizace je podle svých slov přesvědčen, a to i přesto, že o ní má pochybnosti jeden z hlavních autorů kodexu prof. Karel Eliáš. „Řadu věcí by zajisté vyřešil rozumný výklad. Jenže těch výkladových otázek je příliš mnoho: než se ustálí rozumný výklad nějakého ustanovení, musí proběhnout doktrinální diskuse, své si k tomu musí říci soudy. A to může uspokojivě rychle proběhnout, je-li takových otázek deset, ne jsou-li jich stovky,“ prohlásil Pelikán pro Českou justici.

Podobně se v médiích v minulých dnech vyjádřil i Pelikánův hlavní spolupracovník Petr Čech, který na ministerstvu působí jako poradce. Podle něho současná podoba zákoníku obsahuje nespočet dílčích nejasností, nedomyšleností, neúčelných požadavků a omezení, která zbytečně znejišťují či obtěžují. „Jdou napříč všemi oblastmi. Jejich výčet by byl dlouhý. Mohu připomenout nejasnosti kolem zastupování právnických osob členy statutárního orgánu či jejich jednání vůči zaměstnancům. Problémy dané tím, že zástavní právo k pohledávce, je-li zapsáno do rejstříku zástav, je vůči dlužníku účinné, i když se o něm nedozví. Nikdo by proto neměl platit své dluhy, dokud se skrze notáře nepřesvědčí, že věřitel pohledávku nezastavil zápisem do tohoto rejstříku. Jinak riskuje, že bude muset platit dvakrát,“ citoval Čecha týdeník Ekonom.

Prof. Eliáš by měl být hlavním oponentem vznikající novely, na stůl by finální podobu měl dostat v pondělí 18. srpna. České justici Eliáš řekl, že o nutnosti novelizace přesvědčen není, zákoník měl podle něho dostat čas, aby se nejprve výkladem „usadil“. „Rozhodující je ale stav praxe. Ta zatím přirozeně stále mapuje, jaké možnosti se před ní otevřely. To platí zejména o podnikatelské sféře. Velmi odpovědný je postoj justice. Nejvyšší soud, který ostatně také varoval ministerstvo před unáhlenou novelou, zajistil pro soudce informovanost o rozhodování soudů podle nové úpravy v interním systému. Přirozeně se v praxi objevují i excesy, kdy si někteří jednotlivci chtějí bez ohledu na právo prosadit to či ono a účelově vytržené věty z nového zákoníku používají jako alibi. Leč tak tomu bylo i dřív a právo tomu umí zamezit,“ uvedl prof. Eliáš.

Po této novele, která by měla jít v září do legislativního kolečka a již Ministerstvo spravedlnosti označuje za urgentní, by měla následovat ještě jedna, širší. Ta by měla odstranit i údajné koncepční vady, na něž nyní není čas. Pracovat na ní ministerští legislativci chtějí během zbytku letošního a v příštím roce.

Robert Malecký