Týden v české justici: Velký odchod z velké advokátní kanceláře a řešení úniků odposlechů v nedohlednu

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Do centra pozornosti médií se v uplynulém týdnu dostaly dva nálezy Ústavního soudu (ÚS). V jednom z nich ÚS zrušil současný způsob výpočtu mzdy soudců. Podle nálezu, který vstoupí v platnost na konci roku, se musí mzdová základna vrátit k trojnásobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Zprávě se ve čtvrtek věnovaly např. deníky E15 či MF DNES. Petr Kozelka z deníku Právo upozornil, že „je to už poněkolikáté, co ÚS svým kolegům pomohl.“

Druhým diskutovaným nálezem byl ten, kterým se znovu zavádí sleva pro pracující důchodce. Podrobněji se rozhodnutím ÚS zabýval na stránkách čtvrtečního vydání MF DNES vedoucí ekonomické redakce Jiří Štický. Kromě dopadů na rozpočet se věnoval i samotnému průběhu jednání a stanoviskům jednotlivých soudců. Připomněl také, že předseda Ústavního soudu využil možnosti jmenovat sám sebe zpravodajem, což je „záležitost, která se stává velmi zřídka.“ Samotný nález pak podle Štického „potvrzuje, proč je [Ústavní soud] čím dál důležitější institucí a proč je klíčové, kdo a typově jaké ústavní soudce vybírá.“

Koncem minulého týdne oznámil ministr zdravotnictví Němeček překvapivou zprávu, že stát zřejmě po osmnácti letech uspěl ve sporu se společnosti Diag Human. Druhá strana sporu v následujících dnech ovšem začala tvrdit opak, a tak dlouho nikdo nevěděl, kde se nalézá pravda. Autor knihy o Diag Human a někdejší mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt nastalý stav na serveru Česká-justice.cz komentoval následujícím způsobem: „Rozhodčí řízení v kauze Diag Human skončilo. Národ je v rozpacích. Očekával jednoznačný výsledek. Jako když v aréně gladiátor drží v ruce meč, aby prořízl protivníkovi hrdlo a vzhlíží k císařově loži. Občané by rádi viděli palec směřující dolů a protivníka válet se v krvi. Jenže očekávat hladký konec po osmnácti letech největší zdravotnické arbitráže, vyplněných dezinformacemi a kreativní právní kličkovanou, je nereálné.

I nadále se média věnovala diskuzi kolem nového služebního zákona, a to především v souvislosti se středečním jednáním v Poslanecké sněmovně. Tím se zabýval ve čtvrtek např. deník Právo, který se zaměřil především na výroky bývalého ministra kultury Vítězslava Jandáka. „Ten zákon není dobrý! Všichni to víme. Zákon z roku 2002, a já miluju prezidenta Zemana, je také blbý!“ citoval list Jandákova slova a rozebíral i reakce dalších politiků. „Je tam nenápadný paragraf, který praví, že na vedoucí místo zastupitelských úřadů můžou nastoupit bez zkoušky bývalí ministři a poslanci. Je to mimořádná zpupnost politické třídy a je to znevážení práce diplomatů, úředníků ministerstva zahraničí,“ kritizoval návrh zákona předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Koalice se nakonec dohodla, že nabídne opozičním stranám možnost diskuze ohledně změn v navrhované předloze služebního zákona.

Česká televize se v rámci středečního vysílání hlavní zpravodajské relace Události věnovala dvouletému působení Lenky Bradáčové v pozici pražské vrchní státní zástupkyně. Připomenuty byly nejen personální změny v úřadu ale i mediálně nejznámější otevřené případy včetně kauzy soudce Ondřeje Havlína a státního zástupce Františka Fialy, kteří byli obviněni z korupce. Součástí reportáže byl i krátký rozhovor, ve kterém Bradáčová mluvila o zákonu o státním zastupitelství a aktuálním stavu kauzy kolem lobbisty Marka Dalíka.

Ministerstvo spravedlnosti chce dokončit obsáhlou novelu občanského zákoníku ještě do konce léta. Jeho hlavního autora, prof. Karla Eliáše, hodlá náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán požádat o oponenturu, zjistil server Česká-justice.cz. O nezbytnosti novely je Pelikán přesvědčen. V rozhovoru pro Českou justici náměstek Pelikán mimo jiné řekl: „V kuloárech nás kolegové plácali po zádech, ale veřejně se už nikdo vystupovat neodvažoval. To, bohužel, pokračuje. Někteří kolegové jsou s námi ochotni spolupracovat jen tajně, jiní pomoc přislíbí a pak si to z nejasných důvodů rozmyslí. Přál bych si, aby tato atmosféra zmizela. Jde přece o společnou věc, ne o pomník toho či onoho.„.

Redaktor Lidových novin Martin Shabu se v pátek věnoval novému způsobu výběru místopředsedů soudů. Jak vyplývá z instrukce ministerstva spravedlnosti, budou soudní funkcionáři vybíráni na základě výběrového řízení, které povede pětičlenná komise. S tím nesouhlasí např. Soudcovská unie, která ve svých připomínkách upozorňuje mj. na to, že v nové instrukci ministerstva není nijak upraven zákaz opakování sedmiletého mandátu místopředsedy, které přitom již dříve zakázal Ústavní soud. Setkání Soudcovské unie s ministryní Helenou Válkovou je plánováno na tento pátek.

Aktuální vydání týdeníku Ekonom rozebírá dřívější oficiální stanovisko ministerstva spravedlnosti ohledně zákazu tzv. souběhu funkcí v obchodních korporacích. Podle týdeníku jde rozhodnutí ministerstva proti požadavkům a potřebám firem, přičemž odráží spíše menšinový právnický názor. „Já i hlavní autor občanského zákoníku profesor Karel Eliáš si dlouhodobě myslíme, že to nikomu neškodí. Není to zakázané, tak proč by to nemělo jít?“ cituje Ekonom jednoho z hlavních autorů nových předpisů Bohumila Havla. Nicméně závěrem článku týdeník připomíná, že větší relevanci bude mít až stanovisko Nejvyššího soudu, neboť stanovisko ministerstva není právně závazné.

Ani po téměř třech měsících není ukončeno prověřování úniku odposlechů podnikatele Romana Janouška Generální inspekcí policejních sborů (GIBS) v souvislosti s případem Nagyová a spol., upozornil ve čtvrtek server Česká-justice.cz. A to i přesto, že náměstek Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Pavel Komár v polovině června v České televizi prohlásil, že viník úniku je znám. Na dotaz České justice, zda pokročilo prověřování předmětného úniku a jaký je časový předpoklad skončení případu, uvedla mluvčí GIBS Radka Sandorová, že prověřování dále pokračuje a termín skončení není znám. Na dotaz České justice, zda má Unie obhájců ČR poznatky o tom, že je některý z obhájců v případu Nagyová a spol. v souvislosti s únikem ze spisu prověřován, vyšetřován či snad dokonce obviněn, uvedl mluvčí Unie advokát Václav Vlk, že v záležitosti není vůbec nic nového. „VSZ nic, nikdo nic,“ komentoval situaci advokát Václav Vlk.

Bývalý ministr spravedlnosti a současný europoslanec Jiří Pospíšil ve čtvrtečním vydání Lidových novin kritizoval nové vedení ministerstva spravedlnosti. Za půl roku podle něj nepřineslo „nic ocenění hodného, spíše naopak.“ V souvislosti s personálními změnami, kdy na svých pozicích skončila Hana Marvanová či Pavel Štern, Pospíšil napsal, že ministryně Válková „nemá potřebné manažerské schopnosti a nedokáže řídit tým svých nejbližších spolupracovníků.“ Kritikou nešetřil bývalý ministr spravedlnosti ani vůči chystaným změnám občanského zákoníku nebo vůči postupu resortu při přípravě novely zákona o státním zastupitelství.

Týdeník EURO přinesl několik podrobností ohledně novely advokátního tarifu, díky níž byly výrazně sníženy odměny za advokátní zastoupení u tzv. formulářových žalob. Podle propočtů týdeníku bude nižší odměna zřejmě znamenat zánik některých společností specializujících se na byznys s pohledávkami. Týdeník se kromě argumentů pro a proti snížení odměn zabýval i možným budoucím vývojem. „Dovedu si představit, že na podzim přijdou inkasní agentury s analýzou, že se vymáhání bagatelních pohledávek nedaří, a tarif může být velmi lehce ministerstvem zase zvýšen,“ sdělil své obavy Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni, která již dřív upozornila na abnormálně vysokou úroveň odměn v porovnání se zahraničím. Řešení vidí Hůle v prosazení novely občanského soudního řádu, za níž stojí např. Marek Benda /ODS/ či Helena Langšádlová /TOP 09/.

Největší tuzemskou advokátní kancelář Havel, Holásek & Partners opustí po 14 letech jeden z jejích zakladatelů a hlavních partnerů Jan Holásek. „Jsem v advokacii již dlouho. Chci se věnovat aktivitám, které mě dlouhodobě zajímají, tedy správě investic a realitám,“ citovala Holáska např. středeční MF DNES. Menší pozornost byla z kraje týdne věnována zprávě, že novým partnerem této advokátní kanceláře se stal Lukáš Syrový. Informoval o tom např. deník E15 či server iHNed.cz.

Rozhovor s  Karlem Eliášem přinesl v pátek deník Právo. Jeden z autorů občanského zákoníků v něm mj. prezentoval svůj názor na chystané změny. „Pokud by se měnila nějaká věcná řešení nebo pokud by se měnily například zásady, tedy prvních čtrnáct ustanovení, jen proto, že teď mají kulaté razítko v ruce jiní lidé s jinými názory, nemůže to vést k ničemu dobrému,“ nechal se slyšet Eliáš, který dále mj. přiblížil proces, jak aktuální občanský zákoník vznikal a vyvracel některé nepřesnosti, kterých se v souvislosti se zákoníkem dopouští média.

Napříč médii bylo v uplynulém týdnu rozebíráno odposlouchávání novinářů Janka Kroupy a Jakuba Svobody. Pozadím případu se v průběhu týdne opakovaně zabývala např. MF DNES, v jejímž středečním se publicista Karel Hvížďala ohlížel za předchozími soudními verdikty ve věci ochrany zdroje u nás i v zahraničí. Svůj pohled na událost představila v rozhovoru pro úterní deník Právo bývalá ústavní soudkyně a dnes senátorka Eliška Wagnerová. Podle ní se policie „dopustila neústavního excesu, stejně tak jako soud, který ty odposlechy povolil.“

S možným vysvětlením, proč se ohledně výběru nového šéfa krajského soudu v Ústí nad Labem strhla taková bitva, přišel dosavadní předseda tohoto krajského soudu Milan Kohoutek. V sobotním rozhovoru pro server Česká-justice.cz řekl, že „loni se obsazovala místa čtyř předsedů krajských soudů daleko významnějších, než jsme my. Nikdo o tom pořádně nevěděl, ticho po pěšině. A přestože to lidé ve vrcholných funkcích popírají, podle mě jde tady v Ústí o to, kdo bude podepisovat smlouvu na nový barák.“ Pod tímto pojmem se zjevně skrývá výstavba nového justičního areálu v Ústí nad Labem s rozpočtem kolem 850 milionů korun.

OČEKÁVANÁ AGENDA

4. 8. 2014

19:00

Jednání zástupců všech sněmovních stran k návrhu zákona o státní službě. Z každé strany se zúčastní dva zástupci.
4. 8. 2014

13:00

Ústavní soud vynese veřejná vyhlášení svých nálezů ohledně celkem čtyř stížností. Podrobnosti o jednotlivých případech jsou dostupné zde.
8. 8. 2014

 

Setkání Soudcovské unie s ministryní Helenou Válkovou. Diskutována bude instrukce ministerstva spravedlnosti o postupu při navrhování a jmenování funkcionářů soudu.
8. 8. 2014

9:00

Bude pokračovat přerušená schůze Poslanecké sněmovny.

 

Tato sekce je připravována ve spolupráci se společností HI-LIGHTS. 

hi-banner