Karel Čermák byl mimo jiné ministrem spravedlnosti ve vládě Vladimíra Špidly. Foto: vlada.cz

Doyen české advokacie Karel Čermák se dožívá 80 let

Uznávaný právník a doyen české advokacie Karel Čermák, který se narodil před 80 lety, 13. září 1934, je bývalým dlouholetým předsedou České advokátní komory a v letech 2003 až 2004 byl jako nestraník ministrem spravedlnosti ve vládě Vladimíra Špidly (ČSSD). Po devíti měsících ve vládě rezignoval kvůli rozhodnutí vlády vzít soudcům 13. a 14. platy.

Karel Čermák se narodil 13. září 1934 v Praze. Vystudoval práva na Karlově univerzitě, titul doktor práv (JUDr.) získal v roce 1965. Poté působil jako advokát. V roce 1968 se stal předsedou Městského sdružení advokátů (MěSA) v Praze. O rok později odmítl vstup do KSČ a jakoukoli jinou spolupráci s normalizačním režimem a na funkci předsedy MěSA rezignoval.

V čele České advokátní komory stál v letech 1990 až 1993 a 1996 až 2002. Od roku 1990 byl vedoucím společníkem Advokátní kanceláře Čermák, Hořejš, Myslil. Jeho oborem bylo především právo duševního vlastnictví, patenty, ochranné známky, arbitráže, mezinárodní právo a smlouvy. V minulosti byl rozhodcem u Rozhodčího soudu při České hospodářské a agrární komoře, při Mezinárodní obchodní komoře ve Vídni, při Světové organizaci pro duševní vlastnictví v Ženevě a podílel se na přípravě řady zákonů týkajících se advokacie. Je autorem řady odborných studií. Jeho syn je také právník.

-čtk-