Ombudsmanka Anna Šabatová. Foto: Mediafax

Šabatová radí euroobčanům napadat české obce žalobami kvůli volebnímu právu cizinců

Ministr vnitra se ve svém stanovisku k volebnímu právu cizinců ve volbách do zastupitelstev neztotožnil s doporučením veřejné ochránkyně práv a odmítl změnit metodiku pro nadcházející volby do zastupitelstev obcí. Vyplývá to z informace ombudsmanky Anny Šabatové k této záležitosti. Pod titulkem Euroobčané, máte právo účastnit se komunálních voleb, Šabatová proto radí, aby euroobčané s pouhým přechodným pobytem v ČR postupovali v souvislosti s komunálními volbami proti českým obcím jejich napadením žalobami u soudu.

Ministr vnitra se ve svém stanovisku z 5. září 2014 s doporučením veřejné ochránkyně práv neztotožnil. Informoval ji, že ministerstvo v budoucnu plánuje předložení nového volebního zákona, který by jejich volební právo mohl upravit. Pro nadcházející volby do zastupitelstev obcí však požadavek na změnu metodiky, která by situaci uvedla do souladu s právem EU, odmítl, informuje veřejná ochránkyně zpráv o výsledku jednání s ministrem vnitra Milanem Chovancem o volebním právu cizinců z členských zemí Evropské unie v českých komunálních volbách.

Šabatová zastává názor, že cizincům je právo volit a být volen v českých komunálních volbách upíráno v rozporu se Smlouvou o fungování EU, tzv. Lisabonskou smlouvu, neboť v českých komunálních volbách nemohou volit cizinci s přechodným pobytem, ale pouze s trvalým pobytem na území dané obce. O názoru veřejně ochránkyně práv jsme již dříve informovali. Ministerstvo vnitra již dříve pro Českou justici uvedlo, že změnu metodiky u již vyhlášených voleb považuje za ohrožení těchto voleb.

„I přes odmítavé stanovisko ministra vnitra je ochránkyně přesvědčena, že občané EU s potvrzením o přechodném pobytu v České republice mají právo účastnit se komunálních voleb,“ trvá na svém Šabatová. Rozhodla se proto poskytnout jim návod, jak postupovat a argumenty, které mohou při prosazení svého práva využít.

Podle Anny Šabatové mohou volit v nadcházejících říjnových komunálních volbách i cizinci z Evropské unie s pouhým přechodným pobytem v české obci. „Volební právo jim totiž přiznává přímo právo Evropské unie, k jehož dodržení se Česká republika zavázala. Podle ochránkyně není nutné čekat na nový volební zákon, který by chybnou transpozici evropského práva napravil, ale je přesvědčena, že v tomto případě je možné použít přímo evropské právo.

Občané EU, kteří se chtějí účastnit českých komunálních voleb, se podle ochránkyně mohou odvolat přímo na ustanovení Smlouvy o fungování EU a příslušnou směrnici, která ji provádí, a požádat v obci, kde jsou hlášeni k přechodnému pobytu, o zápis do dodatku seznamu voličů. Šabatová cizincům z EU poté poskytuje argumentaci, kterou mají proti obcím používat, a to včetně žalob na obce u soudu.

„Podrobný postup při uplatnění aktivního volebního práva, včetně možnosti následného přezkumu soudem, je popsán zde. Podrobný popis argumentace přímým účinkem práva EU, který při svém jednání s obecním úřadem i ve správní žalobě mohou cizinci uplatnit, je k dispozici zde. K právnímu názoru veřejné ochránkyně práv se připojuje rovněž Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty, jehož členské organizace jsou zároveň ochotny poskytnout bezplatnou právní pomoc občanům EU, kteří chtějí o uplatnění svého volebního práva usilovat,“ informuje euroobčany veřejná ochránkyně práv Šabatová.

Irena Válová