Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Foto: NSS

Daniela Zemanová: Chceme zpřehlednit správu soudnictví

Na příští tři roky byla prezidentkou Soudcovské unie zvolena soudkyně Nejvyššího správního soudu Daniela Zemanová, hlas jí daly tři čtvrtiny delegátů víkendového sněmu unie v Dolní Moravě. Za jednoznačnou prioritu označila v rozhovoru pro ČT a Českou justici změnu modelu správy soudnictví. K důležitým prioritám patří podle ní i změna způsobu výběru soudních funkcionářů.

Jak hodnotíte své zvolení?

Volba byla alespoň doufám demokratická, jsem samozřejmě velmi ráda, protože mé vítězství je přesvědčivé, je to pro mě jistota. Bylo velmi příjemné, že jsme byli tři kandidáti, že členové Soudcovské unie měli alternativu. Já si jejich rozhodnutí samozřejmě velmi vážím, je to velká zodpovědnost. Uvědomuji si to a jsem velmi ráda, že ten mandát je poměrně silný.

Co je pro nadcházející období prioritou, kterou budete prosazovat?

Ze shromáždění Soudcovské unie vyplynul jednoznačný cíl, a to prosazovat co nejvíce změnu modelu správy soudnictví. To zde vyplynulo ze všech projevů hostů, ale zejména z jednání všech tří pracovních skupin. To je pro Soudcovskou unii pro budoucí období cíl číslo jedna.

Jakým směrem?

Chceme zpřehlednit správu soudnictví.

Soudnictví se v poslední době dostalo do střetu s politickými vlivy. Jak to vnímáte?

Pokud dojde k jakýmkoli náznakům, že by soudnictví mělo být vystaveno tlakům politickým, to znamená ze strany politických stran nebo hnutí, ale i ze strany moci výkonné, tak se soudní moc musí bránit a ohradit se. Naše výhrady opravdu spočívaly v tom ozvat se, že to považujeme za nepřijatelné.

Co se výběru soudních funkcionářů, je podle vás tématem pro unii snaha upravit instrukci ministra spravedlnosti?

Ano, i o tom se jednalo v pracovních skupinách. Jednoznačný výstup je takový, že výběr soudních funkcionářů je pro chod soudnictví natolik závažná otázka, že vyžaduje pouze úpravu zákonnou. Považujeme instrukci za pouze vnitřní sebeomezení pro Ministerstvo spravedlnosti. Pokud si oni taková pravidla stanovili, jsou povinni je dodržovat, ale my budeme usilovat o to, aby obsazování funkcí, ale hlavně podmínky a postup byly upraveny zákonem.

Čili by měla přijít novela zákona o soudech a soudcích?

Novela zákona o soudech a soudcích je konec konců Ministerstvem spravedlnosti plánována, v plánu legislativních prací je na konec příštího roku, takže doufáme, že se shodneme a dosáhneme kompromisu i ohledně této opravdu velmi stěžejní otázky.

Patří tam podle vás i širší otázka výběru soudců jako takových?

Výběr je soudců je otázka odlišná, ale oběma přikládáme stejnou důležitost. V každém případě půjde o samostatné práce. Nejde jen o výběr vhodných uchazečů o místo soudce, ale i o jejich přípravnou službu, o dobu, kterou má kandidát strávit na určitém soudě, z jakého okruhu se má vybírat, další důležitou otázkou, která zatím není upravena, je, kariérní řád. Práce máme dost.

Robert Malecký