Zatímco předseda vlády Andrej Babiš chce jedna s EK o staženížaloby na ČR, u prezidenta Miloše Zemana vyvolalo rozhodnutí Evropské komise odpor. Foto: hrad.cz

O Sváčkově jmenování mají jednat Andrej Babiš a Miloš Zeman

O návrhu na jmenování Jana Sváčka místopředsedou Vrchního soudu v Praze by se dnes mělo jednat mimo půdu Ministerstva spravedlnosti. Podle informací České justice se má setkat předseda hnutí ANO Andrej Babiš s prezidentem Milošem Zemanem.

Informaci Česká justice získala ze dvou důvěryhodných zdrojů, jeden z okruhu ministerstva, druhý z prezidentova okolí. Andrej Babiš je kategoricky proti Sváčkovu jmenování, Miloš Zeman patří k jeho zastáncům, loni se ho neúspěšně v Senátu snažil prosadit do funkce soudce Ústavního soudu.

LN ve středu citovaly Babišova slova, podle kterých je proti Sváčkovu jmenování. „Na mě se obrátilo vícero protikorupčních organizací a občanů, kteří s ním mají negativní zkušenost. Pan Sváček nemá dobrou pověst,“ řekl Babiš. Ten zároveň přiznal, že se jako předseda hnutí ANO do výhradní pravomoci ministryně spravedlnosti vložil. „Sdělil jsem paní ministryni, že hnutí ANO má ke jmenování negativní stanovisko,“ uvedl Babiš s tím, že o věci bude ministryně vést ještě další konzultace.

Ministryně Helena Válková přitom v rozhovoru pro Českou justici prohlásila, že vedení hnutí do výběru nezasahuje. „Vedení hnutí ANO se tím, pokud vím, nemá v úmyslu zabývat. Je to moje odpovědnost politická a osobní i právní. Jako ministryně spravedlnosti si mohu vyslechnout názor od poslanců ANO, to určitě, kdyby se k tomu chtěli vyjádřit,“ řekla. Dodala, že odmítá být loutkou jak nestátních organizací, které se na ni obrátily, tak politických orgánů.

Na nepřípustnou politizaci výběru místopředsedy vrchního soudu včera upozornilo Kolegium předsedů krajských soudů. „Výše citované vyjádření lze chápat jako dobře využitou příležitost pro populistické gesto, když politikům se už mnohokrát osvědčilo, že opírání se do justice jejich voliči slyší rádi. Pokud bychom však tato líbivá gesta či dokonce zásahy do nastolených zákonných postupů v soudním systému připustili, můžeme si být jisti, že justice skutečně fungovat nebude a bude jen nástrojem politiků, kteří budou právě u moci,“ napsali předsedové soudů v reakci na Babišova slova.

Robert Malecký