Rekodifikace v prvních měsících účinnosti představovala pro podnikatele především nutnost změny zakladatelských listin (29 procent dotázaných), znovuotevření otázky souběhu funkcí (22 procent) a nové požadavky na smluvní dokumentaci jako jsou zápočty či postupování pohledávek (18 procent).

Rekodifikace práva přinesla komplikaci 61 procentům podnikatelů

Rekodifikace soukromého práva, s níž od ledna 2014 nabyl účinnosti nový občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích, přinesla komplikaci 61 procentům podnikatelů. Pro 37 procent ale představuje ulehčení v podnikatelské činnosti. Vyplývá to z průzkumu advokátní kanceláře Ambruz & Dark Deloitte Legal, který na konci září uskutečnila mezi více než stovkou podnikatelů na Moravě.

„Podle našich zkušeností byly první dopady rekodifikace přijaty ze strany podnikatelů se smíšenými pocity. Nutné změny v listinách a v mnoha případech i náročná revize vzorové dokumentace byly vnímány negativně, toto však postupně přestane hrát významnou roli,“ uvedl Ivan Telecký z kanceláře Ambruz & Dark Deloitte Legal v Brně.

K souběhu zaměstnání a výkonu funkce statutárního orgánu podle průzkumu fakticky dochází u 40 procent podnikatelů na Moravě. Necelá třetina z nich se touto problematikou aktuálně zabývá, úplně má souběh funkcí vyřešeno devět procent dotázaných, dodal Telecký.

„Jakkoli je souběh funkcí spíše v kategorii často přehlížených rizik, zodpovědní podnikatelé se ho snaží odstranit. Máme za to, že do budoucna se bude výrazně projevovat liberalizace smluvního práva, například tím, že se dramaticky sníží riziko spojené s absolutní neplatností smluv. Jsme přesvědčeni, že za pár let bude vnímání nových předpisů spíše pozitivní,“ upozornil Telecký.

Rekodifikace v prvních měsících účinnosti představovala pro podnikatele především nutnost změny zakladatelských listin (29 procent dotázaných), znovuotevření otázky souběhu funkcí (22 procent) a nové požadavky na smluvní dokumentaci jako jsou zápočty či postupování pohledávek (18 procent). Mezi dalšími faktory, které podnikatelům zkomplikovaly podnikání, byly například větší riziko plynoucí z předsmluvní odpovědnosti nebo nová úprava nájemních vztahů.

Na druhé straně nový občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích znamená pro podnikatele řadu ulehčení. Nejčastěji podnikatelé uvedli možnost rozpustit rezervní fond (28 procent), liberalizaci soukromého práva (26 procent) či volnější režim vnitropodnikových převodů (23 procent).

-čtk-