Týden v české justici: Jak bojovat s „insolvenční mafií“?

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Hned několik významných témat se v průběhu minulého týdne objevovalo v tuzemských médiích. Zájem vyvolaly např. kontroverze kolem Jana Sváčka, boj s tzv. insolvenčními mafiemi či verdikt Nejvyššího správního soudu ohledně zveřejňování platů úředníků.

Napříč médii byla rozebírána výzva několika protikorupčních iniciativ a senátorů včetně Libora Michálka či Aleny Dernerové určená ministryni spravedlnosti, aby nejmenovala Jana Sváčka místopředsedou Vrchního soudu v Praze. Vadí jim kontroverze kolem jeho minulosti a členství v KSČ či spekulace kolem Sváčkova propojení na klientelistické sítě. Společné vystoupení iniciativ a senátorů odvysílala Česká televize. Na obranu Sváčka se ve vysílání postavil předseda ústavně právního výboru Miroslav Antl.

Protikorupční organizace v otevřeném dopise apelovaly i na předsedkyni Soudcovské unie Danielu Zemanovou, aby se kontroverzemi kolem Sváčka zabývala. Podle Zemanové by však závěry Etického soudu Soudcovské unie měly mít obecný přesah a neměly by se zabývat konkrétními osobami. Vyplývá to z její odpovědi pro server Česká-justice.cz.

Zatímco kolem Jana Sváčka kolují pochybnosti, nominace Davida Uhlíře na ústavního soudce by měla v Senátu projít. Podporu mu vyjadřují zástupci levice i pravice. Pokud Uhlíře schválí Senát, ústavním soudcem by se mohl stát již v prosinci, nastínil situaci Jan Januš v týdeníku Ekonom.

Poslanci v pátek většinou 123 hlasů přehlasovali prezidentovo veto dlouho diskutovaného služebního zákona. Následovat bude ústavní stížnost, kterou prezident Zeman již dříve avizoval. Pro Aktuálně.cz to potvrdil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Resort spravedlnosti by chtěl zpřísnit dozor nad insolvenčními správci, o čemž na svých stránkách informoval ve čtvrtek mj. deník E15. Ministerstvo pod vedením Heleny Válkové již také odstartovalo kontroly kvůli rychle přibývajícím případům tzv. insolvenčních mafií, které pomocí vymyšlených pohledávek dovedou firmu až ke krachu a posléze se snaží na odměnách a nákladech řízení vydělat co možná nejvíce peněz.

Tématem insolvenční mafie se zabývala i další média, která si všímala i kritiky ze strany Svazu průmyslu a dopravy. Jeho viceprezident Pavel Juříček požadoval v rozhovoru pro čtvrteční Lidové noviny reformu justice, která podle jeho vyjádření často nerozhoduje v souladu se zákonem. Juříčkovým návrhům se ve čtvrtek věnovala i MF DNES.

Lidové noviny v pondělí rozsáhle referovaly o záměru ministryně Válkové zajistit lepší trestání špatného chování žalobců. Rozšířit a konkretizovat se mají podle návrhu novely kárná provinění, za které bude možno žalobce postihnout. „Významnou změnou je rozčlenění kárné odpovědnosti podle typu závažnosti chování do tří skupin a odstupňování následných sankcí,“ sdělila listu Válková. Proti je však řada státních zástupců. Definice kárného provinění je podle Lenky Bradáčové dostatečně široká na to, aby problematické chování státních zástupců postihla.

Verdikt Nejvyššího správního soudu ohledně zveřejňování platů úředníků rozebíraly ve čtvrtek např. Hospodářské noviny. Tři roky starý verdikt byl velkým počtem institucí buď obcházen, nebo ignorován, a proto ho senát NSS pod vedením předsedy soudu Josefa Baxy doplnil a konkretizoval. Podle bývalého náměstka ministra spravedlnosti Františka Korbela tak nebude po středečním verdiktu pro ministerstva či veřejné organizace možné se žádostem o zveřejnění platů vyhýbat. Tématu se dále věnovaly mj. servery Česká-justice.cz, aktualne.cz či echo24.cz.

Situaci okolo novelizace občanského zákoníku popsaly v úterý Hospodářské noviny. Připomněly, že zákoník by měla v nejbližší době čekat změna dvanícti nejproblematičtějších paragrafů. Náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán ovšem plánuje předložit do roku 2016 komplexní novelu, která by mohla upravovat až každý desátý paragraf zákoníku. Proti tomu se důrazně postavila Česká advokátní komora, desítky významných odborníků a také sněmovní ústavně-právní výbor.

Rozhovor s právníkem Janem Kyselou na téma změn v občanském zákoníku publikoval týdeník Ekonom. Podle Kysely jsou velké změny v občanském zákoníku v současné době nevhodné a podotkl, že smysl zásadních kodifikací spočívá v jejich trvání, nikoli v okamžitém měnění. „Předpokladem fungování tak rozsáhlé úpravy je také určitá míra loajality parlamentních reprezentací vůči svým předchůdcům,“ uvedl vedoucí katedry politologie a sociologie Právnické fakulty UK v Praze.

Týdeník Euro a deník E15 shrnuly podstatné personální změny v českém právním prostředí. Eliška Sýkorová (pracovní, zdravotnické a správní právo) posílila kancelář Rada & Partner. Advokátní kancelář Havel, Holásek & Partners rozšířila řady svých advokátů o Jana Šturma (mj. soudní, správní a rozhodčí řízení nebo obchodní právo v oblasti energetiky). Jiří Kocík (veřejné zakázky, právo IT a pracovní právo) a Lukáš Petr (právo obchodních společností, přeměny, akvizice či prodej obchodních společností) společně nastoupili na pozici partnerů do advokátní kanceláře Tomíček Legal.

Server pravniradce.ihned.cz pak ve čtvrtek zaujalo, že zakladatel a partner české advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík Martin Šolc byl na konferenci v Tokiu zvolen prvním viceprezidentem Mezinárodního advokátní komory.

OČEKÁVANÁ AGENDA:

27.10.2014
10:00
Na schůzi vlády bude projednáván mj. návrh na změny zákona o přestupcích.
29.10.2014

Českou republiku navštíví rakouský spolkový ministr spravedlnosti Wolfgang Brandstetter. V dopoledních hodinách bude jednat s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou např. o rekodifikaci občanského práva či organizaci státních zastupitelství.
29.-31.10.2014

Pokračuje 19. schůze Poslanecké sněmovny, na níž se budou poslanci zabývat návrhem na změnu zákona o mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních.
30.10.2014
13:00
Koná se 3. schůze podvýboru ústavně právního výboru pro justici a soudní samosprávu, kde bude probírána úprava platu soudců po 1. 1. 2015. 

hi-banner