Týden v české justici: Prezidentův kandidát pro Ústavní soud

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Hned několik zajímavých témat v souvislosti s českým justičním prostředím rezonovalo v průběhu minulého týdne v tuzemských médiích. Ve dvou z nich hrál významnou roli prezident Miloš Zeman, který představil svého kandidáta na ústavního soudce a následně podle očekávání vetoval služební zákon. Dále se média opětovně věnovala připravovaným změnám v občanském zákoníku či personálnímu dění na českých soudech.

V úterý prezident Miloš Zeman veřejně sdělil jméno kandidáta na pozici ústavního soudce. Jde o místopředsedu České advokátní komory a zároveň pedagoga na Právnické fakultě UK Davida Uhlíře. Horní komora parlamentu by o jeho nominaci měla rozhodnout do dvou měsíců. Uhlíř by měl nahradit Ivanu Janů, která skončila ve funkci v září. Informace se ihned objevila napříč médií, která začala rozebírat Uhlířovou dosavadní kariéru. Reakce z řad politiků přinesla v úterý např. Česká televize. Senátor Miroslav Antl /ČSSD/ uvítal Uhlířovu specializaci na občanské právo, což by mohlo být přínosem v souvislosti s případnými změnami v občanském zákoníku, podobný názor sdělil i senátor Jaroslav Kubera /ODS/.

Prezident Zeman dále ve středu vetoval služební zákon. K uplatnění veta přistoupil poprvé od vzniku současné koalice. Důvodem je kritika ustanovení o politických náměstcích, připomněl Zeman své zářijové vystoupení v Poslanecké sněmovně a svoje rozhodnutí zdůvodnil i v dopise předsedovi dolní komory Janu Hamáčkovi, v záloze si ponechal i ústavní stížnost. Napříč médii byl citován Zemanův výrok o „zásadních ústavněprávních pochybnostech“, které služební zákon podle něj vyvolává. Dle premiéra Bohuslava Sobotky by přehlasování veta neměl být problém. Prezident současně vetoval i zákon o dětské skupině.

V článku pro týdeník Ekonom se náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán nechal slyšet, že se nechystá vyhovět požadavku většiny soudců a advokátů, aby se novelizace občanského zákoníku týkala jen nejnutnějších a technických nedostatků kodexu. Ve čtvrtek však mj. server Česká-justice.cz informoval, že ministerstvo spravedlnosti navrhuje zatím změnu jen 12 paragrafů.

Stížnost na zmíněnou novelu se nově objevila i od České rady dětí a mládeže, pod kterou spadá např. organizace Junák. Jak informovala mj. ČT, rada se v dopise adresovaném premiérovi Sobotkovi vyslovila proti připravované novelizaci občanského zákoníku, protože jí vadily zejména razantní zásahy do činnosti spolků. Ministerstvo spravedlnosti od této změny nakonec upustí, vzkázal v reakci Robert Pelikán.

Pondělní deník Právo přinesl rozsáhlý rozhovor s Janem Sváčkem, soudcem a kandidátem na post místopředsedy Vrchního soudu v Praze. Otázky se dotkly například dvojnásobné neúspěšné nominace Sváčka na ústavního soudce, prosakování politiky do justice a zejména pak průběhu výběrového řízení včetně námitek, které se proti jeho případnému jmenování do funkce místopředsedy Vrchního soudu objevily. „Z funkce dlouholetého předsedy Městského soudu v Praze jsem se střetával s mnoha lidmi a politiky, kterým se soudní rozhodnutí nemusela líbit, udělal jsem si tím spoustu nepřátel a někteří z nich mi to teď vracejí,“ nechal se v rozhovoru slyšet Sváček.

Napjaté vztahy v kanceláři ombudsmanky Anny Šabatové rozebíral minulý týden časopis Respekt. Atmosféra v úřadu je již delší dobu nepříjemná a to hlavně díky neshodám mezi Šabatovou a jejím zástupcem, Stanislavem Křečkem. Trnem v oku jsou pro ombudsmanku Křečkovy veřejné komentáře k agendě lidských práv, která mu nenáleží, a navíc se s názory ombudsmanky zcela rozcházejí. „Dosud jsem to řešila domluvou a prosbami. Ty bohužel nepomáhají,“ stěžovala si Šabatová.

Na snahu ministerstva spravedlnosti snížit stoupající výdaje v resortu poukázalo čtvrteční Právo. Ministerstvo se chystá vypsat tendr, jehož vítězi bude za plán úspor připraveno vyplatit sedm miliónů korun. „Podrobná analýza u všech složek resortu a z ní vzešlý návrh optimalizace výdajů přinese resortu nesporně vyšší úsporu, než činí prvotní investice do požadované služby,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová a dále doplnila, že ministerstvo nedisponuje v dané problematice dostatečným množstvím expertů, a proto je vhodnější externí výběrové řízení. V širších souvislostech zvláštního e-mailu rozeslaného ministerstvům se tématu věnoval i server Česká Justice.

Deník Právo se ve čtvrtek dále zabýval rozhodnutími Ústavního soudu. Konkrétně se jednalo o případ „věčných studentů“, kde soud judikoval, že vyživovací povinnost rodičů při studiu jejich potomků na střední či vysoké škole neplatí, pokud by si tím student jen samoúčelně prodlužoval mládí. Dalším nálezem nařídil ÚS Krajskému soudu v Brně znovu se zabývat kauzou Libyjce, který v ČR žádal o azyl, ale nebylo mu vyhověno.

Spor o teritorialitu exekutorů byl tématem pro pondělní Lidové noviny. Návrh zákona o místní příslušnosti exekutorů by nově povolil působení exekutorů jen v domovských obvodech, tedy nikoli na celém území ČR. Proti se kromě některých exekutorů postavila i Hospodářská komora nebo Česká kancelář pojistitelů. Senátní návrh prošel nyní v horní komoře parlamentu prvním čtením a mohl by se do konce roku dostat do Poslanecké sněmovny, uvedl pro LN předseda Senátu Milan Štěch.

O personálních změnách v tuzemských advokátních kancelářích referoval týdeník Euro. Zmínil příchod Petera Valerta do advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners. Server PravníRádce.cz pak informoval, že součástí této kanceláře se nově stane i Jan Šturm.

 

OČEKÁVANÁ AGENDA:

15. 10. 2014

Schůze vlády. Na programu jejího jednání je návrh novely trestního zákoníku, která by vedla k rozšíření výčtu trestných činů zařazených do ustanovení o zániku trestní odpovědnosti účinnou lítostí.
15. 10. 2014
11:00
Začíná 18. Schůze Poslanecké sněmovny. Jediným bodem na programu je návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k situaci v resortu dopravy v oblasti veřejných zakázek.
17. 10. 2014
9:15
V hlavním sále Senátu se za podpory Justiční akademie a České advokátní komory koná konference na téma „Implementace judikatury ESLP do národních systémů, porovnání a zkušenosti“.
17.-18. 10. 2014

Dvoudenní sněm Soudcovské unie ČR zvolí nové vedení.

hi-banner