Vzhledem k tomu, že ministerstvo se potýká s nedostatkem finančních prostředků již nyní a podobné je to i s nedostatkem míst úředníku v rámci celého resortu justice, i s přihlédnutím ke skutečnosti, že žádosti ministra Pelikána o finanční prostředky či navýšení počtu úředníků odmítá ministr financí Babiš pravidelně, vznáší se nad budoucností elektronického monitorovacího systému velký otazník. Ilustrační foto: archiv

Elektronické náramky znovu ve hře, mají hlídat vazbu i „podmínky“

Ministerstvo spravedlnosti znovu spustilo projekt tzv. elektronických náramků pro domácí vězně. Počítá ale také s tím, že by v budoucnu bylo možné náramky využít i pro nahrazení vazby nebo kontrolu podmínečně propuštěných. Projekt zastavila ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) po sporech s tehdejším náměstkem Pavlem Šternem (za ČSSD), kterého později odvolala.

Opětovné spuštění projektu elektronických náramků je prvním viditelným krokem nového náměstka pro trestní politiku Vladimíra Zimmela, který Šterna nahradil. Zimmel jmenoval pracovní skupinu EMSON (Elektronický monitorovací systém „ON“), jejímž primárním cílem je příprava podkladů k realizaci veřejné zakázky na zavedení elektronického monitorovacího systému. V pracovní skupině mají kromě specialistů Ministerstva spravedlnosti zasednout zástupci Probační a mediační služby, Vězeňské služby ČR a Institutu pro kriminologii a sociální prevenci. V týmu jsou zařazeni odborníci na informační technologie, veřejné zakázky, legislativu a strategii uplatňování trestní politiky.

„Elektronický monitoring byl doposud spojován výhradně s kontrolou trestu domácího vězení, nyní jsme se ale rozhodli jeho možnosti posoudit šířeji. Ve vhodných případech se jeho využití nabízí také pro potřeby nahrazení vazby nebo pro kontrolu osob podmíněně propuštěných. Stranou by neměly zůstat ani možnosti, které systém nabízí v oblasti ochrany obětí trestné činnosti,“ uvedl náměstek Zimmel.

Skupina má podle ministerstva za úkol posoudit ekonomicky nejvýhodnější formu pořízení systému, rozsah jeho využití s ohledem na předpokládaný počet monitorovaných osob a parametry kontroly odsouzených prostřednictvím elektronického monitoringu.

Vztahy mezi Válkovou a Šternem se vyhrotily v polovině června. Válková se pozastavila nad vysokou cenou původního projektu, mělo jít zhruba o 100 milionů korun. Štern podrobnější informace odmítl předat s tím, že to neumožňuje zadání projektu. Na Válkovou tehdy podal kvůli údajným netransparentním tlakům trestní oznámení na protikorupční policii. 17. června byl Štern odvolán. Premiér Bohuslav Sobotka tehdy na adresu Heleny Válkové řekl, že má poslední šanci prokázat své schopnosti při řízení ministerstva.

Robert Malecký