Praha 1 vyloučila z dnešního referenda otázku na kasina v centru města

Referendum, v jehož důsledku mohou úplně zmizet z centry Prahy herny z hracími přístroji, ale naopak stoupne počet kasin, se dnes koná v Praze 1. Místní referendum schválilo usnesením zastupitelstvo Prahy 1 na svém posledním jednání před volbami 16. září včetně nákladů na hlasování ve výši jeden milion korun. Referendum začíná v pravé poledne a končí v osm hodin večer. Zastupitelstvo otázku, kterou pokládá občanům, odvozuje důsledně od zákona č. 202/1990 o loteriích a jiných podobných hrách, vypouští však kasina, na která se občanů neptá.

Zatímco herny s videoterminály a výherními hracími stroji, herny binga či karetní hry včetně těch po internetu, u nichž není předem určen počet účastníků, mohou voliči svými hlasy v pátečním referendu zakázat, kasin, které se koncentrují především na území Prahy 1, se referendum netýká. Občané budou rozhodovat o zákazu lidové zábavy v hospodách a hernách, o zařízeních měnících centrum města na Las Vegas na Václavském náměstí nebo v ulici Na Příkopech či v hotelích včetně doprovodných úkazů rozhodnout nemohou.

Otázka, kterou zastupitelstvo Prahy 1 pokládá, je odvozena ze zákona 202/1990 a jeho novely 215/213. „Souhlasíte s tím, aby Městská část Praha 1 učinila veškeré kroky vedoucí k zákazu provozování loterií a sázkových her, zejména výherních hracích přístrojů a interaktivních videoloterijních terminálů a jiných obdobných přístrojů uvedených v § 2 písm. e), g), j), l), m) bodu 2 a n) a § 50 odst. 3 zákona o loteriích a jiných podobných hrách, a to na celém svém území?“

Klíčová je formulace v otázce „§2 písm. e), g), j), l), m) bodu 2 a n). Pod nimi zákon vyjmenovává sázkové hry provozované pomocí elektroniky, sázkové hry provozované pomocí kombinace zvláštního druhu žetonů s kombinací 15 čísel, loterie a jiné podobné hry provozované pomocí technických zařízení obsluhovaných přímo sázejícím nebo provozované po telefonu, při nichž není předem určen počet účastníků a ani není předem známa výše vsazených částek, sázkové hry provozované prostřednictvím funkčně nedělitelného technického zařízení centrálního loterního systému, jímž je elektronický systém tvořený centrální řídící jednotkou, místními kontrolními jednotkami a neomezeným počtem připojených koncových interaktivních videoloterních terminálů.

Pod odstavcem m), bod 2 se pak skrývají karetní hry: turnajové nebo hotovostní sázkové hry provozované za pomoci karet, při nichž není předem určen počet účastníků a ani není známa výše vsazených částek, kdy účastníci platí vklad (sázku) nebo startovné, jehož návratnost se účastníkovi nezaručuje. Výhra se vypočítává podle podmínek stanovených herním plánem. Sázkové hry podle tohoto ustanovení nelze provozovat v mobilních hernách (kasinech). Tyto hry jsou uskutečňovány prostřednictvím zařízení obsluhovaných přímo sázejícím (např. prostřednictvím sítě internet, interaktivních videoloterních terminálů, lokálních loterních systémů, výherních hracích přístrojů).

Zákon o loteriích a jiných podobných hrách podle §50 umožňuje obcím pořádat místní referenda o loteriích a hrách, ale pouze o těch zákonem vyjmenovaných a technicky specifikovaných.

„Obec může stanovit obecně závaznou vyhláškou, že sázkové hry podle § 2 písm. e), g), i), l), m) a n) a loterie a jiné podobné hry podle § 2 písm. j) a § 50 odst. 3 mohou být provozovány pouze na místech a v čase touto vyhláškou určených, nebo stanovit, na kterých místech a v jakém čase je v obci provozování uvedených loterií a jiných podobných her zakázáno, nebo úplně zakázat provozování uvedených loterií a jiných podobných her na celém území obce,“ uvádí se v předmětném paragrafu, který kopíruje otázka položená občanům s výjimkou v jediném písmenu, a to v písmenu i). Toto písmeno se týká právě kasin. Praha 1 písmeno i) z otázky vypustila, i když se podle zákona může na kasina občanů zeptat.

Zákon o loteriích a jiných podobných hrách pod písmenem i) uvádí: sázkové hry provozované ve zvláště k tomu určených hernách (kasinech), a to i za pomoci mechanických zařízení, při nichž není předem určen počet účastníků a ani není známa výše vsazených částek jedné hry, například ruleta, kostky, karetní hry, kdy sázející hrají proti provozovateli kasina, případně další hry schválené v herním plánu, jakož i varianty těchto her. Výhra se vypočítává z výše vkladů podle podmínek stanovených herním plánem. Sázkové hry podle tohoto ustanovení nelze provozovat v mobilních hernách (kasinech).

Praha 1, přestože je zákonem zmocněna předložit kasina občanům k lidovému hlasování, tohoto zmocnění nevyužívá. Podle informací z letošního léta začíná počet kasin, kterých je na území Prahy 1 asi dvacet, narůstat.

Irena Válová