Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Foto: archiv

STEM: Nejdůvěryhodnějším představitelem justice je Rychetský

Mezi představiteli justice a policie se těší největší důvěře veřejnosti předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, věří mu 68 procent občanů. Druhý skončil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman následovaný policejním prezidentem Tomášem Tuhým. Na dalších místech se umístily předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová a ombudsmanka Anna Šabatová. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu agentury STEM.

Zeman je důvěryhodný pro tři pětiny lidí. Tuhému a Brožové důvěřuje zhruba stejný počat lidí, a to 57, respektive 56 procent Čechů. Šabatová má důvěru 54 procent dotázaných.

Podle STEM se míra důvěry Rychetského od roku 2009 postupně zvyšovala, v porovnání s loňským rokem už ale stagnovala. U ostatních sledovaných osobností agentura tak dlouhou časovou řadu nemá k dispozici. Například Brožová si ale proti roku 2013 mírně, o čtyři procentní body polepšila.

Důvěryhodnost Šabatové a Tuhého může STEM srovnat s důvěryhodností jejich předchůdců. Podle tohoto srovnání má nynější ombudsmanka o něco méně důvěry než její předchůdce Pavel Varvařovský, důvěryhodnost současného šéfa policie je stejná jako u jeho předchůdce Martina Červíčka, uvedl STEM.

Z hlediska stranických preferencí dotázaných Rychetskému důvěřuje většina příznivců parlamentních stran s výjimkou voličů hnutí Úsvitu. Šabatové nejčastěji věří voliči KDU-ČSL a TOP 09, naopak nejméně příznivci Úsvitu. Tuhému nejvíce důvěřují příznivci ODS a Brožové a Zemanovi stoupenci TOP 09. Nižší důvěryhodnost všech čtyř představitelů soudních a policejních institucí agentura zjistila u voličů KSČM.

Průzkum uskutečnil STEM ve dnech 13. až 20. října mezi tisícovkou respondentů starších 18 let.

-čtk-