Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: archiv

V koaliční komisi k zákonu o státním zastupitelství bude i zástupce soustavy

Koaliční komise, která má posoudit zákon o státním zastupitelství a navrhnout změny, je kompletní. Všechny tři koaliční strany už nominovaly dvojici svých zástupců, sedmým členem má být podle dodatečné dohody zástupce soustavy státního zastupitelství. V komisi bude mít značné zastoupení vedení ministerstva spravedlnosti, vedle ministryně Válkové v ní budou i dva její náměstci.

K dosud známým jménům ministryně Heleny Válkové a jejího prvního náměstka Roberta Pelikána (za ANO) přibyl i další z náměstků Petr Jäger. Toho do komise jmenovali lidovci, potvrdil České justici předseda strany Pavel Bělobrádek. Druhým zástupcem KDU-ČSL je soudní exekutor a bývalý předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Vratislav Pospíšil.

Za sociální demokracii budou členy komise její odborný mluvčí pro resort spravedlnosti, poslanec Jan Chvojka, a ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier. Mluvčí resortu Kateřina Hrochová České justici řekla, že ministerstvo zatím oficiálně jména od ČSSD nedostalo, potvrdily je ale dva zdroje z poslaneckého klubu strany.

Komise měla být podle dohody koaliční rady šestičlenná, nakonec si ale státní zástupci prosadili i svého zástupce. Kdo jím bude, ale zatím není jasné, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman čeká na definitivní strvzení dohody ze strany ministerstva. „Dosud nebyl za soustavu státního zastupitelství ustanoven žádný potenciální člen komise pro posouzení ministerského návrhu zákona. Nejvyšší státní zástupce čeká na konkrétní požadavek ministerstva spravedlnosti. V okamžiku, kdy bude potřeba, bude nějaký zástupce z řad státních zástupců vybrán,“ uvedl na dotaz České justice mluvčí Zemanova úřadu Petr Malý.

V komisi naopak nezasedne žádný představitel opozice, podle poslance a exministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) je to chyba. Podivný je podle něho i fakt, že v koaliční komisi má významné zastoupení vedení resortu. „Svědčí to o tom, že se žádná diskuse vést nechce,“ řekl České justici.

Účast opozice na vyjednávání finální podoby zákona považuje za vhodnou například bývalá ministryně spravedlnosti, poslankyně Marie Benešová (ČSSD). „Uznávám právo opozice být v komisi, protože zákony se zde netvoří jen pro určitou partu lidí. A jak bude fungovat státní zastupitelství, zajímá všechny,“ řekla Benešová.

Její předchůdce ve funkci ministra spravedlnosti Blažek vyloučení opozice kritizuje. „Když jsem zákon o státním zastupitelství předkládal já, rozdal jsem ho ještě předtím, než šel do vlády, předsedům všech stran, které tehdy byly v senátu a ve sněmovně. My oficiálně návrh zákona ani nemáme, v tom je patrný rozdíl,“ řekl České justici Blažek. Jeho návrh měl loni na jaře ve sněmovně velkou šanci uspět, prošel prvním čtením a jeho cestu legislativním procesem zastavil až pád Nečasova kabinetu a následné rozpuštění sněmovny. Na podzim pak Benešová návrh definitivně stáhla. „To, co dělá paní ministryně, se nedá chápat jinak než snaha sešněrovat koaliční většinu a zákon ve sněmovně protlačit. Doufám, že kolegové za sociální demokracii v rámci zachování tradice své strany zabrání tomu, aby zákon v této podobě vůbec doputoval do vlády,“ dodal Blažek.

Jednání komise zatím nebylo svoláno, iniciativa by měla přijít od ministerstva. Na vypracování připomínek má komise přibližně dva týdny, koncem listopadu už by měl jít zákon do připomínkového řízení. Do konce roku by se pak předlohou měla zabývat vláda.

Robert Malecký