Ročně může chybné ustanovení dopadnout až na 20 tisíc rodičů a ministerstvo spravedlnosti se problémem již jednou zabývalo za účasti někdejší náměstkyně Hany Marvanové. Tehdy slíbilo, že problém napraví. To se dosud nestalo.

Nejvyšší soud sporný paragraf NOZ vyložil v rozporu se zákonem, tvrdí Pelikán

Nejvyšší soud vnesl svým výkladem k plným mocem podle nového občanského zákoníku zásadní nejistotu do celého právního prostředí v ČR. Tvrdí to náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán v reakci na průlomové usnesení Nejvyššího soudu z minulého týdne. Soud v něm vyložil, jak má justice chápat ustanovení nového občanského zákoníku o plných mocích.

Pro právní jednání vyžadující notářský zápis, třeba pro účast na valné hromadě firmy nebo při zápisu firmy do rejstříku, není podle NS nezbytná notářsky ověřená plná moc. Stačí, když je udělena písemně a s podpisem úředně ověřeným třeba na radnici, případně i v zahraničí, uvedl minulý týden Nejvyšší soud.

Se způsobem, jak soud do zákoníku zasáhl, je ale nespokojen náměstek Robert Pelikán. Upozornil, že problematický § 441 nového občanského zákoníku předepisoval, aby některé plné moci měly formu notářského zápisu. Z nového usnesení Nejvyššího soudu (NS) ale prý vyplývá, že postačí, je-li plná moc udělena písemně a je-li současně podpis zmocnitele úředně ověřen. Pelikán tvrdí, že obdobnou úpravu paragrafu navrhovalo ministerstvo spravedlnosti ve své „urgentní“ novele, a ačkoliv NS svým usnesením vyhověl námitkám z praxe, vnáší zásadní nejistotu do celého právního prostředí České republiky.

„Nejedná se o banální interpretační problém, opravu technické chyby či vyjasnění nepřesností. Vždyť Nejvyšší soud význam paragrafu zcela otočil, prolomil jeho původní význam. V situaci, kdy část politické reprezentace i odborné veřejnosti novelizaci zákoníku tvrdošíjně odmítá a NS musí přistupovat k podobným rozhodnutím, nutně dochází k rozkolísání právních jistot,“ uvedl Pelikán.

Nevhodné či nejasné paragrafy jsou pak podle Pelikánova vyjádření zveřejněného na ministerských internetových stránkách Nejvyšším soudem vykládány proti jejich původnímu obsahu. „Již v létě tohoto roku, kdy jsme předložili první návrh verzi novely NOZ, jsme navrhli obecně stanovit, aby pro některá právní jednání, u nichž se vyžaduje forma veřejné listiny, postačovala písemná forma s úředně ověřeným podpisem. Tím by se navrátil stav, který de fao platil do konce roku 2013. Úpravu tohoto paragrafu ostatně obsahuje i aktuální návrh urgentní novely,“ uvedl Robert Pelikán.

Obzvláště šikanózní byl podle něj požadavek na notářsky ověřené plné mocí pro zahraniční zmocnitele. Museli často cestovat do České republiky jen za tím účelem, aby zde u tuzemského notáře sepsali plné moci za účelem správy svého majetku.

Usnesení NS je prvním výkladem zákoníku

Nejvyšší soud minulý týden rozhodl, že plná moc udělená k právnímu jednání, pro které zákon vyžaduje formu notářského zápisu, není neplatná pro nedostatek formy jen proto, že není notářsky ověřená. Nesmí však být pochybnost o tom, kdo plnou moc udělil.

„V praxi to znamená, že i tehdy, je-li plná moc udělována k právnímu jednání, které musí mít formu notářského zápisu, postačí, je-li udělena písemně a je-li současně podpis zmocnitele úředně ověřen,“ uvedl mluvčí soudu Petr Knötig.

Nový občanský zákoník v praxi vyvolává řadu interpretačních problémů. Podle tvůrců důležité normy je nutné dát soudům čas, aby všechny sporné body překonaly svou judikaturou. Zveřejněný výklad je prvním, který k novému občanskému zákoníku publikoval. Už v březnu ale soud dokončil metodiku k náhradě nemajetkové újmy na zdraví.

Robert Malecký