Úmrtí Karla Čermáka zasáhlo mnoho představitelů justice Foto: epravo.cz

Oslavenec Karel Čermák dokázal spojit právo s politikou

Bývalý ministr spravedlnosti Karel Čermák oslavil v Martinickém paláci na Hradčanech ve středu své osmdesátiny. Akce se uskutečnila pod záštitou předsedy ČAK Martina Vychopně. Česká justice při té příležitost oslovila řadu osobností s otázkou, co pro ně jméno Karla Čermáka znamená. Vysoká etika, ideál spojení práva a politiky i odborná erudice, znělo unisono.

Karel Čermák se narodil 13. září 1934, byl po dvě období předsedou České advokátní komory a v letech 2003 až 2004 byl jako nestraník ministrem spravedlnosti ve vládě Vladimíra Špidly (ČSSD). V minulosti byl rozhodcem u Rozhodčího soudu při České hospodářské a agrární komoře, při Mezinárodní obchodní komoře ve Vídni, při Světové organizaci pro duševní vlastnictví v Ženevě a podílel se na přípravě řady zákonů týkajících se advokacie. Je autorem řady odborných studií.

Martin Vychopeň, předseda ČAK
Vynikající advokát, autor a znalec advokátních a stavovských předpisů, včetně etického kodexu a pravidel soutěže advokátů, několikanásobný předseda České advokátní komory, bývalý ministr spravedlnosti. Tolik jen stručný výčet jeho aktivní činnosti. Zasloužil se o sloučení Advokátní komory a Komory komerčních právníků v roce 1996. Pod jeho vedením vznikl v České republice jednotný advokátní stav. Názorově mě velmi ovlivnil a stále ovlivňuje a ochotně mi poskytuje svůj vzácný čas ke konzultacím a úvahám nad dalším rozvojem advokacie.

Pavel Blažek, bývalý ministr spravedlnosti, poslanec
Karel Čermák je představitelem staré dobré školy, která, kromě toho, jaké mu dokázala poskytnout vzdělání, ukazuje, že člověk, i když vydělává peníze, může se chovat korektně, což je spravedlnost v širším smyslu.

Stanislav Křeček, zástupce ombudsmanky
Karel Čermák pro mne znamená šťastné spojení práva a politiky. Je vynikající právník a advokát, stejně tak jako předseda advokátní komory. Ale neváhal stát se i ministrem a vytáhnout i do té oblasti politické. To je velice chvályhodné, dokázal tím, že je možné spojovat oblast práva i politiky.

Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně
Veliká právní a morální autorita a vzor.

Marek Benda, poslanec
Dlouholetý předseda advokátní komory, ministr spravedlnosti, který se v jednu chvíli sám rozhodl, že v tom nechce pokračovat. Vzácná osoba české justice v širším slova smyslu.

Eliška Wagnerová, bývalá ústavní soudkyně, senátorka
Jeden z nejlepších ministrů spravedlnosti, možná nejlepší, který mne svou uvážlivostí, moudrostí vždycky dostal.

Petr Toman, advokát
Pro mne jméno Karla Čermáka znamená prvního předsedu ČAK, se kterým jsem se osobně setkal, s nímž jsem byl velmi často ve styku a který pro mne představuje advokacii samu. Kromě toho, že byl předsedou, byl autorem Etického kodexu, podle něhož advokacie i advokáti jako takoví pětadvacet let fungují. Poznamenal českou advokacii svými představami, svými mravními normami, svou etikou a předal ji ostatním advokátům. Tím se nesmazatelně zapsal do historie české advokacie, a takto ho vnímám.

Josef Baxa, předseda NSS
Jedna z nejvýraznějších osob právnického stavu za posledních pětadvacet let. Doyen české justice poté, co odešel Otakar Motejl. Člověk, který požívá nesmírné morální a odborné autority.

Miloslav Výborný, bývalý ústavní soudce
Karel Čermák pro mne znamená noblesu v advokacii.

Karel Šimka, soudce NSS
Je jednou z žijících legend českého práva. Je jedním z posledních z generace lidí první republiky, byť už samozřejmě tuto dobu zcela nezažili. Ztělesňuje v sobě několik vlastností starosvětského právníka, obrovské vzdělání i mimoprávní, schopnost přemýšlet o své pozici jako právníka i jako člověka, starost o etiku i o věci veřejné. Je to člověk, který vedle toho, že dlouhá léta provozoval advokacii, tak se svého času i velice politicky angažoval. Byl předsedou advokátní komory i ministrem spravedlnosti, je stále účasten nejrůznějších diskusí a porad. Jestli někdo v sobě splňuje komplexního člověka a právníka, tak je to právě Karel Čermák.

Tomáš Lichovník, soudce ÚS
Pro mne, protože nejsem advokát, je jeho jméno spojeno více s osobou ministra spravedlnosti. Pro mne, jako pro soudce, byl jedním z nejlepších ministrů, ne-li nejlepším, protože přišel nikoli s tím, že bude něco měnit, reformovat, ale naopak se snahou zakotvit justici, poskytnout jí čas, aby mohla pracovat. A toho si na něm nesmírně vážím. Právě oné uvážlivosti k této funkci.

Jeroným Tejc, poslanec
Dokázal skloubit odbornost se zdravým rozumem a schopností jasně a srozumitelně formulovat myšlenky.

Jan Sváček, soudce VS Praha
Nemohu jej hodnotit jako advokáta, protože jsem se s ním jako trestní soudce v jednací síni nesetkal. Ale hodnotím jej jako skvělého ministra spravedlnosti, který nepsal nové zákony, ale podílel se na stabilizaci justice.

Daniela Zemanová, prezidentka Soudcovské unie
Výjimečné spojení moudrosti, vtipu, laskavosti.

-dš-