Týden v české justici: Uhlíř ústavním soudcem, zemřel Kolja Kubíček

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Terčem kritiky se kvůli připravovanému zákonu o státním zastupitelství a novele občanského zákoníku v uplynulém týdnu stalo ministerstvo spravedlnosti. Zvýšený prostor v tuzemských médiích dostal dále Ústavní soud, a to nejen proto, že byl jeho novým členem jmenován David Uhlíř.

Vlna kritiky a nesouhlasu se v uplynulém týdnu snesla na připravovaný zákon o státním zastupitelství. Na veřejnosti se objevil dopis nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, adresovaný ministryni spravedlnosti Heleně Válkové, informovala o něm Česká justice. Zeman popsal výhrady k připravovanému zákonu a poukázal na podstatné změny, jež vychylují původní návrh k větší závislosti žalobců na politické moci.

Proti zákonu o státním zastupitelství vystoupily prostřednictvím dopisu i protikorupční organizace. Premiéra Bohuslava Sobotku v něm žádají, aby jeho přijetí zabránil. „Měl by zabránit tomu, aby byl v rámci jeho vlády připravován zákon, který ohrožuje protikorupční cíle této vlády,“ tlumočila ve vysílání České televize hlavní poselství dopisu zástupkyně iniciativ Hana Marvanová. V řadách kritiků zákona stojí i skupinka senátorů v čele s Václavem Láskou, který se tématem zabýval mj. na svém Facebooku. „Udělám vše pro to, aby takový zlovolný legislativní zmetek horní komorou neprošel,“ nechal se pro server Česká justice dále slyšet předseda ústavně-právního výboru Senátu Miroslav Antl.

Pod palbu kritiky se ministerstvo spravedlnosti dostalo také kvůli plánované novele občanského zákoníku. Tématu se ve čtvrtek věnoval Jaroslav Kramer v Lidových novinách. Pozornost zaměřil na výtky, které vůči změnám přednesl Úřad vlády. „Návrh se jeví jako náhodný výběr určitých ustanovení, u nichž je navíc navržené řešení diskutabilní. Ustanovení, která v praxi působí reálné problémy, jsou však zcela opomíjena,“ lze se dočíst v dokumentu, který má list k dispozici. Náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán však kritiku mírnil s tím, že na zpřesnění novely bude posléze mnoho času v klasickém legislativním postupu.

Chystané změny v občanském zákoníku se nelíbí ani Karlu Eliášovi, jednomu ze spoluautorů jeho současného znění. Ten novelu kritizoval v obsáhlém rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny. Podle něj tzv. malá se novela „tváří, že řeší urgentní a naléhavé věci, ale přitom velmi výrazně atakují koncepční stavbu zákoníku.

Novým občanským zákoníkem se Hospodářské noviny zabývaly i ve své středeční příloze „Firmy a živnostníci“, kde vyšel rozhovor s Karlem Havlíčkem, předsedou Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Havlíček v komentáři zhodnotil dopady největších změn na podnikatelskou sféru. „Dojmy jsou zatím velmi rozporuplné. Mnoho věcí se sice zjednodušilo, zároveň je tam ale k nalezení hodně much. Zásadním problémem je nejednotný výklad řady ustanovení,“ řekl listu Havlíček.

Napříč médii se objevila zpráva o tom, že prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu Davida Uhlíře novým ústavním soudcem. Mezi odborné oblasti, kterým se bývalý místopředseda České advokátní komory věnuje, patří zejména občanské právo. Miloš Zeman při výběru zdůrazňoval fakt, že advokát mezi stávajícími ústavními soudci chyběl. Uhlíř ve funkci nahradil Ivanu Janů, jejíž mandát skončil v září.

Zkraje minulého týdne rezonovala v médiích zpráva o posílení pozice veřejného ochránce práv. Ombudsman by nově mohl například žádat zrušení zákona či jeho části u Ústavního soudu nebo podávat veřejnou žalobu v oblastech týkajících se diskriminace. Vláda návrh z pera ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera schválila na pondělní schůzi a následně se jím bude zabývat Poslanecká sněmovna. Ještě v pondělí odpoledne však s návrhem vyjádřil nesouhlas vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, a ČSSD tak bude ke schválení potřebovat pravděpodobně i hlasy opozice. Zbyněk Stanjura se však v úterý na briefingu, který vysílala Česká televize (v čase 7:20), nechal slyšet, že „jde o další pokus jak zatřást se systémem parlamentní demokracie a je to pokus mimořádně nebezpečný.

Nesouhlasu se v pátečním Právu dočkal i další návrh Jiřího Dienstbiera, který by upravoval podávání stížností na prezidenta k Ústavnímu soudu a dále by stanovil povinnost, aby prezident musel po volbách jmenovat vládu bez zbytečného odkladu. „Co když se po volbách včas nedohodnou? To pak prezident jmenuje premiérem třeba pana Forejta, jen aby stihl lhůtu ´bez zbytečného odkladu´ a neporušil ústavu?“ ptá se ve svém komentáři Jiří Němec a argumentuje také tím, že „ústava by se neměla měnit kvůli jednomu prezidentovi!

Nový předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl stojí před náročným úkolem. Kromě zrychlení civilního a správního řízení, které je na severu Čech nejpomalejší v republice, ho čeká například výstavba nové justiční budovy. „Musíme jednak doplnit počet soudců, dále přeorganizovat některé postupy a využít úplně nových možností, které nabízejí například elektronické aplikace,“ nastínil Dörfl možné řešení v rozhovoru pro týdeník Ekonom.

Ve čtvrtek zemřel pražský advokát Kolja Kubíček, známý především díky obhajování nejznámějšího českého vězně Jiřího Kajínka, ale i zastupováním někdejších komunistických funkcionářů Jozefa Lenárta, Karla Hoffmanna a Miloše Jakeše. Podrobně se Kubíčkovi a jeho kariéře věnovala ČTK.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) řeší problém s odposlechem telefonů svých inspektorů. O kauze, která je zatím interně prošetřována orgány GIBS, jako první z českých médií informovaly v pondělí Lidové noviny. Martin Shabu na stránkách deníku nastínil nebezpečí, které s sebou nenápadná aplikace v telefonech nese. Dokáže totiž určit polohu přístroje, stahovat data a SMS zprávy či odposlouchávat hovory.

Kdo chce pořádat turnaje v pokeru, musí si pořídit licenci. Takto lze ve stručnosti shrnout rozhodnutí Ústavního soudu, podle nějž je poker hra náhody, a spadá tak pod loterijní zákon. O zamítnutí stížnosti Asociace českého pokeru, která dlouhodobě zastává názor, že náhoda není v pokeru jediným klíčem k vítězství, informovala ve středu v hlavní zpravodajské relaci Česká televize a dále také server iDNES.cz.

Personálními přesuny v advokacii se zabýval týdeník Euro. Řady právníků u Squire Patton Boggs rozšířila Hana Gawlasová (právo IT, pracovní právo, ochrana osobních údajů). Tým advokátní kanceláře LP LEGAL pak posílila Kateřina Podholová, mezi jejíž specializaci patří hlavně korporátní právo a duševní vlastnictví.

OČEKÁVANÁ AGENDA:

15.12.2014
9:00
Na schůzi vlády se bude mj. diskutovat o „Vládní koncepci boje s korupcí na léta 2015 až 2017“ a také o „Akčním plánu boje s korupcí na rok 2015.“
16.12.2014
13:00
Senátní výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu se bude na své schůzi zabývat zákonem o platu ústavních činitelů.
18.12.2014
9:00
Tentýž zákon je hned prvním bodem na programu 4. schůze Senátu. Dále budou projednány změny rozpočtových pravidel obcí a krajů, novela zákona o působnosti Celní správy nebo změny v dani z nemovitostí.

hi-banner