Pražské letiště by mělo mít automatický skener tváří za zhruba 50 milionů korun.

Letiště Václava Havla požaduje nakoupit systém na automatickou detekci obličejů

Letiště Václava Havla má zastaralý bezpečnostní systém, vláda by měla rozhodnout o investici 150 milionů korun na jeho modernizaci. Vyplývá to z materiálu, o kterém má ještě v lednu jednat kabinet Bohuslava Sobotky a Česká justice ho má k dispozici. Plnou třetinu požadované částky má spolknout pořízení systému na automatické rozpoznání obličejů a sledování pohybu osob po letišti.

Požadavek na nákup systému schválila před Vánoci Bezpečnostní rada státu. V současné době totiž na pražském letišti neexistuje systém, který by umožňoval automatickou detekci zájmových nebo hledaných osob. „Takové systémy nicméně existují a systém kamer umožňujících automatické rozpoznávání obličejů bývá v zahraničí široce užíván – například ve Velké Británii, a to jak na letištích, tak i v městských aglomeracích. V minulosti se již několikrát ukázaly záznamy z kamerového systému letiště klíčovými pro vyhodnocení bezpečnostní hrozby proti České republice, resp. dalších států,“ uvádí se v podkladech pro vládu. Nejde jen o samotný systém rozpoznání obličeje, ale o jeho propojení s databází zájmových nebo hledaných osob a o vyhodnocení jejich chování a pohybu v prostorách letiště.

Další bezpečnostní problém Letiště Václava Havla je v neexistenci centrálního pracoviště, které by sdružovalo výstupy z řady již existujících varovných systémů. Jde například o CCTV – kamerový systém, EKV – elektronická kontrola vstupu, EZS – elektronický zabezpečovací systém, EPS – elektronický požární systém, RADAR – radarové zařízení a GIS – geografický informační systém. Ty by měly být svedeny do jediného prostředí.

Celkově je bezpečnostní systém na Letišti Václava Havla označen jako naprosto nevyhovující. „Současný systém zajištění bezpečnosti cestujících a ochrany majetku na letišti se stává, z pohledu nových trendů a hrozeb mezinárodního terorismu, zastaralým a nedostatečným. Logicky se tak zvyšují rizika případného útoku,“ varuje zpráva.

Systém by měl být po schválení vládou začít budován prakticky okamžitě, tedy v první polovině roku 2015 a dokončen do konce roku následujícího.

Celkové náklady jsou vyčísleny na 154 milionů korun bez DPH. Letiště tuto částku doplní o vlastní prostředky ve výši 80 milionů korun. Dále je každoročně potřeba počítat s provozními náklady, které mají činit kolem 20 milionů korun. Na zmíněné částce by se měly podílet ministerstvo vnitra (98 milionů korun), ministerstvo financí (7 milionů korun) a Bezpečnostní informační služba (50 milionů Kč). Její mluvčí Jan Šubert České justici řekl, že BIS každé podobné opatření vítá. „Podporujeme každé opatření správce letiště, které povede k eliminaci rizik spojených s hrozbou mezinárodního terorismu,“ uvedl Šubert.

V další fázi by měla podobnou modernizací projít i další letiště s mezinárodním provozem, tedy Brno, Karlovy Vary, Pardubice a Ostrava-Mošnov.

Robert Malecký