Miroslav Zábranský je hlavním garantem naplnění dohody uzavřené se soudci. Foto: MSp

Nový ekonomický náměstek ministerstva Zábranský se ujal funkce, nahradil Kasíka

Novým náměstkem ministryně spravedlnosti pro úsek ekonomický a vnitřní správy se dnes stal Miroslav Zábranský. Nahradil Pavla Kasíka, kterého se ministryně Helena Válková (ANO) rozhodla odvolat počátkem prosince. Od Zábranského se očekává, že na ekonomický post „přinese změnu“. Má rovněž ve větší míře zajistit roli ministerstva jako investora velkých staveb.

Kromě sekce ekonomicko-správní bude mít Zábranský na starost i informatiku a evropské programy. Čeká ho rovněž řešení velkých investičních akcí, jako je zahájení výstavby justičního areálu v Ústí nad Labem či umístění Obvodního soudu pro Prahu 5.

„Jsem připraven řešit náročné úkoly, které na mě čekají na ministerstvu spravedlnosti,“ uvedl Miroslav Zábranský. „Těším se na spolupráci se specialisty ministerstva, především z ekonomické sekce a sekce fondů EU, a věřím, že vybudujeme společně velmi silný tým,“ dodal nový náměstek.

Zábranský svou profesní dráhu začínal v Chemopetrolu Litvínov jako ekonom dopravy, následně zaváděl plánování v Komerční bance. Dále pracoval ve společnostech Nestlé a do konce minulého roku jako finanční ředitel ve společnosti Alpine Pro. V poslední době se specializoval na poradenství v oblasti krizového řízení.

Kasíkův odchod je třetí změnou, ke které Válková během loňského roku sáhla v týmu svých nejbližších spolupracovníků. Nejprve pro dlouhodobé neshody odešla první náměstkyně Hana Marvanová, vzápětí se poroučel i náměstek pro vězeňství Pavel Štern, který ministryni udal policii kvůli sporům o elektronické náramky. Z původního týmu náměstků zůstal lidovci nominovaný Petr Jäger, který má na starost ústavní a zahraniční oblast.

Kasík své odvolání dosud nekomentoval s odkazem na loajalitu vůči úřadu. Změna ale nebyla překvapivá, Válková ji několikrát avizovala.

Nestraník a vystudovaný architekt Kasík z úřadu odchází už potřetí. Poprvé přišel na ministerstvo spravedlnosti v roce 2008 za Jiřího Pospíšila (ODS). Nejprve pracoval jako ředitel investiční sekce a poté jako náměstek pro ekonomiku. Z úřadu nakrátko odešel za působení ministryně Daniely Kovářové, v červenci 2010 se pak společně s Pospíšilem vrátil. Pospíšilův nástupce Pavel Blažek (ODS) ho odvolal, Kasíka ale na ministerstvo loni znovu povolala Marie Benešová (ČSSD).

-rm-