Foto: psp.cz

Sněmovna asi zvýší poplatky za notářské zápisy do rejstříků

Sněmovna nejspíš nezvýší poplatky za elektronický platební rozkaz například vůči dlužníkům, jak to navrhovala vláda novelou. Sněmovní ústavně-právní výbor chce tyto poplatky nechat na současné výši a žádný z poslanců proti tomu dnes při druhém kole projednávání neprotestoval. Zvýšit by se mohly naopak poplatky za zápisy do veřejných rejstříků prostřednictvím notářů, kteří tuto pravomoc získají. Sněmovna o návrzích rozhodne nejdříve asi až příští týden.

Ministerstvo spravedlnosti navrhovalo poplatky za rozkaz zhruba srovnat s platbou za návrh na zahájení občanského soudního řízení. Rozkaz je právě kvůli nižší platbě podle úřadu často zneužíván a návrhy stejně končí u soudů. Poslanci ale například tvrdí, že soud díky elektronickému rozkazu nemusí provádět některé úkony a cílem bylo i zlevnit náklady dlužníků.

Vládní norma navrhuje, aby za návrh rozkazu, jehož předmětem je zaplacení částky do 20.000 korun, byl poplatek 1000 korun. Nyní se platí podle výše požadované částky 400 nebo 800 korun.

Proti zvýšení poplatků se staví městské dopravní podniky. Už nyní prý firmy vymáhající dlužné jízdné a pokuty nabízejí jen několik procent z hodnoty pohledávky, dříve to byla plná výše. Pokud vzroste poplatek za elektronický rozkaz, firmy údajně nebudou kupovat pohledávky vůbec.

V případě notářů vláda navrhuje poplatek 8000 korun za první zápis akciové společnosti, 2700 korun za první zápis jiné osoby a tisícikorunu za změny ve veřejném rejstříku. Podle návrhu výboru by měly částky vzrůst na 10.000 korun, 5000 Kč a 1500 korun. I tak by byly nižší než za zápis přímo soudem, kdy činí 12.000 Kč, 6000 Kč a 2000 korun. Výbor taky chce osvobodit od soudních poplatků zdravotní pojišťovny a u prvních zápisů spolky.

-čtk-