Rodina se k ESLP obrátila loni v červnu. Soud obratem vydal předběžné opatření a znemožnil Lambertovu smrt. Předběžné opatření znamenalo, že Lamberta není možné přesunout ani odpojit ho od přísunu vyživujících látek a vody, a to nejméně po dobu trvání procesu ve Štrasburku.

U ESLP dnes začíná bitva o právo na život i na smrt Vincenta Lamberta

Veřejné slyšení v případu tetraplegika Vincenta Lamberta udržovaného od roku 2008 ve vegetativním stavu se dnes od rána koná před velkým senátem Evropského soudu pro lidská práva. Právě před rokem 11. ledna 2014 rozhodl ošetřující lékař Vincenta Lamberta odpojit ho od umělé výživy a umožnit mu zemřít v souladu s francouzským zákonem o právech pacientů a ukončení života. Rozhodnutí vyústilo v demonstrace proti euthanasii a Lambertovu smrt odvrátilo předběžné opatření ESLP vydané loni v červnu.Ve skutečnosti bude muset ESLP v případu rozhodovat o euthanasii.

Veřejné projednání případu Lambert a spol. v. Francie před velkým senátem Evropského soudu pro lidská práva začíná Štrasburku dnes ve čtvrt na deset dopoledne.Rozhodnutí ESLP v případu Lambert lze očekávat do několika měsíců až do jednoho roku. Euthanasie je další z postupů ve vztahu státu a občan, který členské státy Rady Evropy nijak jednotně neupravují a státům Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod je v takových případech ponechávána vysoká míra volné úvahy.

O odpojení od přístrojů a ukončení života Vincenta Lamberta rozhodl jeho ošetřující lékař podle francouzského zákona z roku 2005 o právech pacientů a ukončení života dne 11. ledna 2014. Vincent Lambert se po těžké autonehodě ocitl v hlubokém kómatu a s poškozeným mozkem byl udržován od roku 2008 ve vegetativním stavu. Rozhodnutí skončit po šesti letech jeho život mělo být vykonáno 13. ledna 2014.

Ten den se rodiče Vincenta Lamberta obrátili k francouzskému správnímu soudu, který rozhodnutí zastavil. Proti tomuto verdiktu se odvolala manželka a synovec Lamberta, kteří žádali o přezkum konciliem tří lékařů. Rodina je v postoji k životu nebo smrti Lamberta drasticky rozdělena: zatímco rodiče a sourozenci bojují za další existenci syna a bratra, manželka a synovec tvrdí, že jde o mučení, Lambert by si to nikdy nepřál.

„Dne 24. června 2014 s odkazem na lékařskou zprávu uvedla Státní rada, že rozhodnutí o stažení umělé výživy a hydratace, které bylo učiněno 11. ledna 2014 ošetřujícím lékařem Vincenta Lamberta, bylo zákonné,“ uvádí fakta o případu. Francouzský zákon z roku 2005 umožňuje pasivní euthanasii, tedy rezignaci na léčbu, která je nezbytná k zachovávání života.

Lambertova matka v reakci na rozsudek pro tisk uvedla, že ve skutečnosti jde o rozsudek smrti a ještě večer se v Paříži konala demonstrace proti euthanasii. Rodina se však už den před francouzským rozhodnutím 23. června 2014 obrátila k Evropskému soudu pro lidská práva, který obratem vydal předběžné opatření a znemožnil Lambertovu smrt. Předběžné opatření znamenalo, že Lamberta není možné přesunout ani odpojit ho od přísunu vyživujících látek a vody, a to nejméně po dobu trvání procesu ve Štrasburku.

Lékař z centra paliativního lékařství, kde je Lambert umístěn, ovšem v reakci uvedl, že „štrasburské rozhodnutí prodlužuje Lambertovo utrpení“. Pacient Vincent Lambert zatím čeká na rozsudek na speciální jednotce pro podporu života.

Stěžovatelé, kterými jsou rodiče a sourozenci Vincenta Lamberta, před Evropským soudem pro lidská práva tvrdí že v souvislost s článkem 2 Úmluvy ochraně lidských práv a základních svobod – právo na život, je rozhodnutí ukončit umělou výživu Vincenta Lamberta opakem toho, k čemu Úmluva každý členský stát zavazuje.

S ohledem na článek 3 Úmluvy – zákaz mučení a nehumánního a ponižujícího zacházení – stěžovatelé shledávají, že odepření vyživování a hydratace je vadné jednání vedoucí k mučení. Argumentují také tím, že přerušení fyzioterapie a rehabilitace v říjnu 2012 je nelidským a ponižujícím zacházením.

S ohledem na článek 8 – právo na respekt k soukromému a rodinnému životu – tvrdí, že rozhodnutí učiněná v souvislosti s ukončením Lambertova života byla odůvodněna pouze obecně a přerušení výživy Lamberta považují za porušení jeho fyzické integrity a pro účely tohoto článku za porušení práva a respektu jejich rodinného života s jejich synem a bratrem.

S ohledem na článek 6 §1 – právo na spravedlivý proces – stěžovatelé dále tvrdí, že lékař, který učinil rozhodnutí 11. ledna 2014, nebyl nestranný a že zpráva vyžádaná Státní radou nebyla ve skutečnosti nepříznivá.

Irena Válová