Polsko pošle svou odpověď Evropské komisi na rozhodnutí Soudního dvora EU ohledně sporné disciplinární komory polského nejvyššího soudu

Vláda schválila nominaci Michala Bobka na funkci generálního advokáta

Vláda na svém středečním jednání schválila na návrh ministryně spravedlnosti a ministra zahraničí nominaci Michala Bobka na generálního advokáta Soudního dvora EU, a to i přesto, že nesplňuje podmínku dvacetileté právní praxe ve vyšší pozici, jak ji doporučuje výbor EU. Ten bude o generálním advokátovi za Českou republiku definitivně rozhodovat.

Komisí ministerstva spravedlnosti vybraný Michal Bobek již v prosinci získal takřka bezvýhradnou podporu od Výboru pro evropské záležitosti Parlamentu. Jako jediná se při hlasování o Bobkovi zdržela poslankyně a místopředsedkyně Parlamentního shromáždění Rady Evropy Dana Váhalová s tím, že tento kandidát nemá dostatek praktických ani životních zkušeností pro takto významnou funkci.

Že je podmínka dvacetileté praxe míněna vážně, potvrdil pro Česku justici již dříve Petr Mlsna, který popsal vlastní zkušenost ze slyšení před Výborem, kde neuspěl právě z důvodu věku, a to i přesto, že mu byla započítána praxe ve vysoké funkci ministra. Podle jeho slov je podmínka dvacetileté praxe pro funkci generálního advokáta Soudního dvora EU stejná jako pro soudce Evropského soudního dvora, neboť samotná funkce generálního advokáta je stejně významná.

Sám Michal Bobek před Výborem pro evropské záležitosti Parlamentu oponoval Daně Váhalové, když připomněl, že pro výběr generálního advokáta je kromě délky praxe stanoveno ještě dalších pět podmínek. Uvedl, že výbor schválil v roce 2013 do funkce generálního advokáta polského kandidáta ve věku 42 let s dvanáctiletou praxí. Michal Bobek má 10 let praxe a je mu 37 let, stojí v záznamu z jednání Výboru pro evropské záležitosti českého Parlamentu.

Podle podmínek výběrového řízení, jak bylo ministerstvem spravedlnosti vyhlášeno, jsou další podmínky být občanem ČR, být bezúhonný, mít vysoký morální charakter, mít ukončené magisterské vysokoškolské vzdělání, být zárukou nestrannosti a nezávislosti při výkonu funkce soudce, bude-li jmenován, mít dostatečné znalosti práva EU a zejména judikatury Soudního dvora EU, aktivně ovládat francouzský jazyk a aktivně ovládat další úřední jazyk EU mimo svůj rodný jazyk.

Na podmínku dvacetileté praxe při tom upozornilo samo ministerstvo spravedlnosti, když vyhlásilo výběrové řízení. „Výbor zřízený podle článku 255 Smlouvy o fungování Evropské unie, který posuzuje vhodnost kandidátů na funkci generálního advokáta Evropského soudního dvora, je toho názoru, že kandidát na tuto funkci by měl mít alespoň 20 let praxe na vyšší pozici,“ upozornilo ministerstvo spravedlnosti v rámci zveřejněných podmínek pro výběr generálního advokáta Soudního dvora EU.

Splnění této podmínky lze nahradit nominací osobnosti s výjimečnými právními schopnostmi, avšak výbor vždy přihlíží k právní praxi a vysokým funkcím, které taková osobnost ve svém životě zastávala, stojí v podmínkách pro výběr generálního advokáta.

Mgr. et Mgr. Michal Bobek, Diploma, M.Jur., MRes., Ph.D., vybrán odbornou komisí ministerstva v tajném hlasování poté, co před komisi k pohovoru přestoupilo šest uchazečů o tuto funkci. Michal Bobek u komise zvítězil před současnou soudkyní Tribunálu prof. JUDr. Irenou Pelikánovou, DrSc., a soudcem Nejvyššího správního soudu JUDr. Jakubem Camrdou, Ph.D., LL.M.. Hlavním důvodem výběru Bobka je jeho výborná orientace v evropském právním systému a jazykové znalosti, uvedlo k nominaci ministerstvo spravedlnosti.. O všech kandidátech, jejich vzdělání a praxi i o průběhu řízení jsme již dříve informovali.

Soudní dvůr EU vykládá právní předpisy unie, a zajišťuje tak jejich jednotné uplatňování ve všech členských státech. Řeší také spory mezi vládami jednotlivých členských států a orgány EU. Úkolem generálních advokátů, kteří při něm působí, je předkládání nestranných a nezávislých stanovisek k soudním případům.

Generální advokáti jsou jmenováni dohodou členských států na šestileté funkční období. K jejich částečné obměně dochází každé tři roky.

-ire-