Pablo Neruda na poštovní známce DDR volá všechny lidi do boje. Foto: Flickr

Vyšetřování smrti básníka Pabla Nerudy pokračuje a další malé velké zprávy

Nerudova smrt na pokračování. Premiér se soudí. Promiňte, generále. Facebook blokuje Maďary. Letem světem (Viktor Kožený likes this).

CHILSKÉ ÚŘADY POKRAČUJÍ VE VYŠETŘOVÁNÍ PŘIČIN SMRTI PABLA NERUDY

Laureát Nobelovy ceny za literatury básník Pablo Neruda zemřel v roce 1973, od té doby se vedou spory o to zda byl nebo nebyl zavražděn.

Chilský básník se nikdy netajil svými levicovými názory. V Chile sedmdesátých let minulého století to nebylo právě bezpečné. Proti socialistickým experimentům prezidenta Allendeho se postavila skupina důstojníků okolo generála Augusta Pinocheta a v následném krátké a ošklivé občanské válce Allendeho rudou skvadru odstavila od moci. Allende za dodnes nejasných okolností zemřel se samopalem v ruce, básník ho mezi stíny následoval vzápětí – a okamžitě se začalo mluvit o tom, že mu do hrobu někdo pomohl.

K první exhumaci Nerudových ostatků došlo v roce 2013, forenzní šetření ale neprokázalo přítomnost jedu. Teď by mělo dojít k dalšímu, důkladnějšímu zkoumání. Neruda zemřel šestnáct dní po Allendeho pádu v nemocnici. Před smrtí si stěžoval, že se mu přitížilo poté co dostal „injekci do žaludku.“ Nic ale nenasvědčuje tomu, že nové šetření cokoliv objeví. Ačkoliv to pro obhájce Allenedeho režimu bude těžké, nejspíš se budou muset smířit s tím, že devětašedesátiletý nobelista prostě umřel na sešlost a opotřebení organismu, na kterém ostatně celý život se správnou leninskou zarputilostí pracoval.

QUEENSLANDSKÝ PREMIÉR SE SOUDÍ S JEDOVATÝM KOMENTÁTOREM

Austrálie se zájmem sleduje, jak se bude vyvíjet soudní spor mezi queenslandským premiérem Campbellem Newmanem a rozhlasovým moderátorem Alanem Jonesem.

Moderátor Alan Jones je opravdový zlý muž, žádná Bubílková. Foto: SBS
Moderátor Alan Jones je opravdový zlý muž, žádná Bubílková. Foto: SBS

Newman oblíbeného moderátora ostře konzervativního vnímání světa zažaloval kvůli jedovatostem, které na jeho adresu nepřestává trousit. Ostrovtipný moderátor se ve svém pořadu nechal slyšet, že Campbell Newman „ve věci dolování v Queenslandu zvoral co se dalo.“ Podle premiéra se jedná o lež a obrátil se na soud. Pro australskou povahu je typické, že celý spor ani v nejmenším nevnímá jako nějaký boj o svobodu slova. Z komentářů vysvítá, že se australská veřejnost těší na to, jak se do sebe dva kohouti pustí a rozdají si to. Zdá se také, že Newman, bojující o své znovuzvolení, si už teď uvědomuje, že se pustil do boje, který namůže vyhrát. Kdo se nepochybně těší je Jones.

„Nesmírně se těším, jak bude Newman před soudem vyjmenovávat co všechno dokázal nepodělat. Až ten seznam dostanu do ruky, s potěšením ho přečtu v rádiu a posluchačům slibuji, že je to dlouho nezdrží,“ prohlásil Jones.

Předpokládejme, že celý spor budou sledovat také členové a členky českých mediálních rad společně s vedením veřejnoprávních médií a že si z něj vezmou nějaké ponaučení.

SRÍ LANKA SE OMLOUVÁ GENERÁLOVI STÍHANÉMU ZA KORUPCI

Někdejší srílanský náčelník generálního štábu Sarath Fonseka se před pár lety zapletl do politiky a prohrál. Následovala obvinění z korupce, vynucený odchod z armády – a nakonec se ukazuje, že všechna obvinění proti tomuto vojákovi nebyla ničím jiným než, jak by řekl starý Moltke, pokračováním politiky jinými prostředky.

Generál Fonseca už je zase generál. Foto: Wikipedia
Generál Fonseca už je zase generál. Foto: Wikipedia

Nové politické vedení generála Fonseku obvinilo ze zneužívání armádních fondů, podplácení a dalších zločinů. Fonseka nejen že musel odejít z pozice hlavy armády, byl dokonce zbaven všech hodností a potupně degradován.

Čas opornou trh´ a ukázalo se, že ani nejusilovnější práce vyšetřovatelů nevede ke shromáždění čehokoliv, co by bylo možné označit za trochu pevný důkazní materiál. Srílanskému prezidentovi Rajapaksovi připadla poněkud potupná povinnost se někdejšímu sokovi v politickém boji nejen omluvit, ale také ho nainstalovat do všech funkcí, které zastával. Třeba by si z jeho přístupu mohl vzít pan Ištvan z Holomóca a jeho parta zdivočelých podplukovníků.

Ačkoliv my přece nejsme nějaká Srí Lanka, že ano.

FACEBOOK BLOKUJE MAĎARY, POKUD PÍŠÍ NA STRÁNKU NOTTS COUNTY FC

Když třetiligový anglický klub Notts County podepsal maďarského útočníka Balinta Bajnera, byla to docela velká sláva. Čtyřiadvacetiletý Bajner se dobře orientuje ve vápně, umí se prosadit, má parádní výskok, ale to sem nepatří.

No Bajner, no party! Kdo tomu rozumí, je Maďar. Repro: Facebook / Ondřej Fér
No Bajner, no party! Kdo tomu rozumí, je Maďar. Repro: Facebook / Ondřej Fér

Maďarští fotbaloví fanoušci ovšem pocítili potřebu se k Bajnerově přestupu vyslovovat a jako agoru si zvolili facebookovou stránku anglického fotbalového klubu. Jak už to tak bývá, nebrali si servítky. Správce stránky jejich hulvátství za chvíli přestalo bavit a jednoduše zablokoval přístup všem Maďarům.

Bajner se totiž stal terčem masivně pojatého trollingu. Stránky Notts County nabíraly denně až 1700 nových maďarských fanoušků, kteří na jakoukoliv zmínku o Bajnerovi reagovali smrští totožné hlášky: No Bajner, no party!“

Šéf komunikace Notts County Jamie Dixon uvedl, že „netušíme, o co maďarským uživatelům jde a proto jsme se je radši rozhodli zablokovat. Existuje množství maďarských stránek, na kterých se mohou bavit.“

Možná šlo o další pokus o invazi Maďarů do Anglie.

LETEM SVĚTEM

A teď ještě několik noticek.

V americkém Coloradu dostala mladá žena trest čtyř let vězení za to, že chtěla organizovat materiální podporu pro Islámský stát. jde o devatenáctiletou konvertitku, což autora digestu vede k otázce, co přesně ta mládež na islámu vlastně vidí.

Po týdnech a měsících politicky motivovaného násilí se provizorní vláda na Haiti rozhodla, že přece jenom vyhlásí volby, které předtím zrušila poté, co je pod tlakem týdnů a měsíců politicky motivovaného násilí vyhlásila. Tomu se říká zacyklení.

Čínský sockapitalismus vstoupil do fáze bankovního bordelu. Falešná banka obrala lidi o dvaatřicet milionů dolarů. Viktor Kožený likes this.

Ondřej Fér