Předseda ÚOOÚ Igor Němec. Foto: Mediafax

Ochránci soukromí loni na pokutách vybrali 1,46 milionu korun

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) vybral loni na pokutách za porušení pravidel ochrany soukromí 1,46 milionu korun. Bylo to přibližně o pět milionů korun méně než v roce 2013. Vyplývá to z výroční zprávy za loňský rok, kterou  úřad zveřejnil na svém webu. Připomíná v ní, že se loni zabýval například kontrolami zpracování osobních údajů v insolvenčním rejstříku nebo provozováním kamerových systémů.

„Přál bych si, aby skutečně vyvážený přístup k ochraně osobních údajů byl posilován, což konstatuji s vědomím toho, že ochrana osobních údajů byla v poslední době velmi oktrojována především zdůrazňováním práva na přístup k informacím,“ uvedl ve zprávě předseda úřadu Igor Němec, který v září své desetileté působení v čele této instituce ukončí.

Úřad ve zprávě mimo jiné konstatoval, že loni zaznamenal zvýšený počet žádostí týkajících se provozování kamer v automobilech, které zabírají prostor před vozem kvůli možnému využití záběrů v případě nehody. „Takovéto zpracování je z hlediska zásahu do práva na ochranu soukromí a osobních údajů z pohledu úřadu považováno za nerizikové,“ uvedli ochránci soukromí. Oznámení o provozování těchto kamer se tedy úřadu hlásit nemusí.

Jiným případem je ale podle zprávy instalace kamer zabírajících prostor v prostředcích městské hromadné dopravy. „Plošné zavádění kamer do MHD v zásadě přípustné není a vždy je třeba postupovat v souladu s principem proporcionality a minimalizovat zásah do soukromí cestujících,“ uvedli tvůrci zprávy.

Jedním z konkrétních případů, jimž se úřad podle zprávy věnoval, bylo zveřejnění seznamu zhruba 360.000 členů Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska na internetu. I když seznam obsahoval pouze jména a data narození, sdružení tím podle úřadu porušilo zákon o ochraně soukromí a dostalo pokutu 80.000 korun.

Výroční zprávu úřadu bude projednávat Senát.

-čtk-