K tradičním srílanským tancům vbrzku přibude novinka. Mohla by se jmenovat třeba „nikdo – koho – neprávem – obvinili – z – korupce – nesmí – zastávat – úřad.“ Ilustrační foto: Flickr

Srí Lanka se nesoudí a další malé velké zprávy

Odvolávám, co jsem odvolal a tak pořád dokolečka. Nesuďte se s novináři, nikam to nevede. Javory špionům nepokvetou. Kopírovači míří na burzu. Google předával FBI maily lidí z WikiLeaks.

SMIŘOVACÍ TANEČKY NA SRÍ LANCE ZAČÍNAJÍ BÝT O MOTOLICI

Už jsme psali o tom, jak se na Srí Lance vracejí do vysokých funkcí hodnostáři neprávem obvinění z korupce. Kolotoč pokračuje, tentokrát v justici.

Srílanský prezident Maithripala Sirisena pocházející z většinové sinhálské komunity jmenoval novým předsedou ostrovního nejvyššího soudu Kanagasabapathu Sripavana, menšinového Tamila. Poslední Tamil zastával podobně vysoké postavení na začátku devadesátých let. Jmenování dvaašedesátiletého Sripavana je všeobecně považováno za další akt usmíření následující po mimořádně hnusné etnické válce mezi oběma komunitami. Ta si vyžádala na sto tisíc obětí.

Toliko k hezké stránce věci, nyní ta méně pěkná. Místo nejvyššího soudce byla na Srí Lance více než dva roky neobsazené poté, co prezident Sirisena odvolal pana Bandaranayakeho kvůli rozsáhlé korupci. Před několika týdny se ukázalo, že stejně jako v případě šéfa armády Fonseky bylo obvinění vykonstruované a stejně jako Fonseka se i Bandaranayake vrátil do úřadu. Zůstal v něm dva dny, pak odešel do penze.

Autor digestu je upřímně zvědav, jestli se bude dění na Srí Lance věnovat i v příštím týdnu. Pokud ano, zřejmě si dokonce na jménech tamních hodnostářů přestane lámat prsty na klávesnici.

KDO SE SOUDÍ S NOVINÁŘI, NEDOTÁHNE TO V POLITICE DALEKO, ASPOŇ NE V AUSTRALSKÉ

Minulý týden jsme psali o soudních popotahováních mezi queenslandským premiérem Newmanem a ostrovtipným rozhlasovým moderátorem Alanem Jonesem. Spor byl de facto součástí Newmanovy předvolební kampaně a výsledky voleb ukázaly, že soudit se s novináři se (alespoň v civilizovanějších končinách) nevyplácí.

Newmanova strana ve volbách propadla a samotný Newman se vůbec nedostal do queenslandského parlamentu.

Pozoruhodné je, že se Jones k porážce svého soupeře postavil s nebývalou (v našich končinách) velkorysostí. Už se nemohl dívat na slovní tanečky okolo dalšího Newmanova politického osudu a ve své show mimo jiné prohlásil: „Ať přestanou kafrat jako hejno hus, prostě Newmanovi poděkují a život jde dál. Tohle spekulování o tom jestli svého poraženého šéfa spíš pověsit nebo zastřelit a jestli by to bylo lepší ráno nebo až po obědě je babské.“

Na tomto místě je třeba poznamenat, že novou hlavou queenslandské Liberal National Party se po Newmannovi stane vůdkyně vnitrostranické opozice Jane Prenticová.

Zda se po vzoru svého předchůdce již stačila ohradit proti označení „baba“ a „husa“ autorovi digestu není známo.

KANADSKÝ PREMIÉR VOLÁ PO TVRDŠÍ PROTITERORISTICKÉ LEGISLATIVĚ

Z vašich svobod ubude jen takhle malinkato, sděluje Kanaďanům premiér Harper. Foto: Twitter
Z vašich svobod ubude jen takhle malinkato, sděluje Kanaďanům premiér Harper. Foto: Twitter

Útok na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo v západním světě značně a politováníhodně oslabil odpor proti legislativě, která v rámci boje proti terorismu významně omezuje lidské svobody (více jsme na toto téma v České justici psali například ZDE). Nejnověji se svobody rozhodla oklestit Kanada.

Kanadský premiér Stephen Harper ještě před nedávnem vynikal poměrně samostatným postojem k legislativě mocného souseda Spojených států. Hromadná vražda v Paříži všechno změnila. Harper předstoupil před svůj národ a sdělil mu, že jeho administrativa hodlá špionážním agenturám umožnit zasahovat do soukromí stejně jako to ve Spojených státech umožňuje Patriot Act.

Veškerý odpor je marný, Harper totiž disponuje výraznou parlamentní většinou.

ČÍNSKÁ KOPIE IPHONU DEBUTUJE NA AMERICKÉ BURZE

Čínský výrobce telefonů Xiaomi existuje teprve pátým rokem, přesto se stačil stát výrobcem jedněch z nejlepších telefonů s operačním systémem Android. Jejich pěkný design je okopírovaný z iPhonu – a teď se Xiaomi chystá na americkou burzu. K pramalé radosti Applu, samozřejmě.

Když kopírovat Apple, tak se vším všudy. Foto: Xiaomi
Když kopírovat Apple, tak se vším všudy. Foto: Xiaomi

„Myslím, že je to krádež a lenost při návrhu,“ tvrdí šéf designu společnosti Apple, Jony Ive. Nicméně čínští spotřebitelé dávají přednost dobrému designu, ovšem za nízkou cenu.

Xiaomi podle všeho chce být čínskou verzí Applu. Někteří analytici společnost zmiňují jako „Apple z Číny“. Má na to vlit také CEO společnosti Lei Jun, který se obléká podobně, jako se oblékal Steve Jobs. Nosí džíny a černé tričko. Při uvedení nového výrobku v minulém roce také parafrázoval Jobsovo rčení: „a máme tu ještě jednu věc“.

Podobně jako americký gigantvyrábí Xiaomi stejné výrobky, jako tablet, televizní přijímače, set top boxy, které vypadají podobně jako Apple TV a nositelnou elektroniku zaměřenou na fitness. Provozuje take cloudové služby jako MiCloud a službu MiTalk.

Všechny výrobky společnosti Xiaomi používají upravený systém Android od Googlu Protože je Android otevřený systém upravila si ho společnost Xiaomi pro své potřeby a dala mu jméno MIUI. Na základě MIUI jsou propojeny všechny výrobky společnosti a Xiaomi si tak vybudovala vlastní ekosystém služeb.

Hlavní prodeje se odehrávají v Číně, ale také v Malajsii, Filipínách, Indii a v Indonésii. Společnost je však podle svých slov „připravena vstoupit na světový trh.“

Je to zajímavé. Kopírovaný se bude na burze střetávat s kopírovaným a bude jistě zajímavé sledovat, jak ruka trhu rozhodne.

GOOGLE SE PŘIZNAL KE SPOLUPRÁCI S FBI, ODNESLI TO LIDÉ OKOLO WIKILEAKS

Google informoval představitele WikiLeaks o tom, že předal kompletní data jejich emailových schránek FBI. Stalo se tak na základě soudního rozhodnutí opírajícího se o ustanovení Patriot Actu.

 

Google předal FBI maily lidí z WikiLeaks. Jestli věc dojde až k soudu, bude to ještě zajímavé. Foto: Google
Google předal FBI maily lidí z WikiLeaks. Jestli věc dojde až k soudu, bude to ještě zajímavé. Foto: Google

Věc se týká představitelů WikiLeaks Sarah Harrisonové, Kristinn Hrafnssonové a Josepha Farrella. Jejich právní zástupce již poslal dopis jednomu ze šéfů Googlu Ericu Schmidtovi a WikiLeaks hrozí soudní žalobou nejen Googlu, ale také těm, kteří mu danou věc skrze příslušný mechanismus nařídili.

Pokud WikiLeaks skutečně celou věc dožene k soudu, bude to jeden z nejzajímavějších procesů tohoto desetiletí. Na jedné misce vah totiž leží americká ústava, resp. listina základních práv a svobod, na straně druhé mechanismy vzniklé zejména po 11. září 2001 díky zákonům jako Patriot Act.

Ondřej Fér