Janov, 21. až 22. července 2001. Foto: Wikipedia

Evropský tribunál odsoudil Itálii za policejní násilí

Italská policie se v roce 2001 při zákroku proti jednomu z demonstrantů během summitu skupiny G8 v Janově dopustila násilí, jež se rovnalo mučení. K tomuto závěru dospěl ve Štrasburku Evropský soud pro lidská práva (ESLP), který nařídil italskému státu zaplatit postiženému muži odškodné v přepočtu přes milion korun a rovněž patřičně upravit zákony.

Vrcholná schůzka osmi průmyslově nejvyspělejších zemí světa G8 konaná před 14 lety v Itálii byla provázena tvrdými střety černě oděných radikálních demonstrantů s policií. Výsledkem byly nejen velké materiální škody a řada zraněných, ale také zabití jednoho z protestujících kulkou vypálenou policistou.

Arnaldo Cestaro, kterému je nyní 62 let, byl v noci z 21. na 22. července už ve škole, kde byli ubytováni účastníci protestu, když tam vtrhli policisté hledající členy skupiny označované jako „černý blok“, kteří provokovali násilnosti. Při této razii policisté Cestara podle svědků zbili a zkopali, při čemž mu způsobili zlomeniny a jiná zranění.

ESLP ve svém úterním verdiktu konstatoval, že zacházení s Cestarem se rovnalo mučení, a kritizoval, že nikdo za to nebyl přiveden k zodpovědnosti. Postiženému přiznali soudci odškodné ve výši 45.000 eur (1,2 milionu korun) a italskému státu nařídili upravit zákony tak, aby postihovaly mučení jako trestný čin.

-čtk-